Gezocht: Jonge Dichter des Vaderlands

Poëzie- en podiumtalent tussen de 16 en 18 jaar kan zich kandidaat stellen als Jonge Dichter des Vaderlands (JDDV). Na een masterclass-weekend voor de 15 beste deelnemers, nomineert de jury drie finalisten. Zij maken een eigen poëzieclip waarop het publiek kan stemmen. Vlak voor Gedichtendag (26 januari 2012) wordt de winnaar bekendgemaakt.

Deelnemers kunnen zich inschrijven door vier gedichten in te sturen via www.jongedichterdesvaderlands.nl. 
Het gaat niet alleen om ‘klassieke’ poëzie, ook als je liever sms-gedichten, rap- en songteksten of andere cross-oververbanden maakt, kan je meedoen. Alle inzendingen doen ook mee met de landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar (zie poeziepaleis.nl).

De Jonge Dichter des Vaderlands wordt voor twee jaar benoemd en schrijft/rapt/performt vier keer per jaar een nieuw gedicht bij zelfverkozen gelegenheden of actuele gebeurtenissen. Ook treedt de Jonge Dichter op tijdens grote jongeren- en of poëziefestivals als Gedichtendag, Doe Maar Dicht Maar, Poetry International en het Wintertuinfestival. Via twitter/facebook doet de Jonge Dichter verslag van zijn/haar gedichten en activiteiten. De Jonge Dichter wordt inhoudelijk gecoacht door een dichter.

Op de website van de JDDV kan je nog veel meer informatie vinden. Tips bijvoorbeeld over het maken van gedichten! Ook voor docenten Nederlands staan op de website van JDDV tips en lesbrieven voor de bovenbouwleerlingen zoals bijvoorbeeld 
Hoe schrijf je een actueel gedicht? Hoe organiseer je een Poetryslam in de klas?

Met de verkiezing van de Jonge Dichter des Vaderlands wil het Poëziepaleis i.s.m. Poetry International een impuls geven aan jongerenpoëzie en de ontwikkeling van jong dichttalent.

De vakjury bestaat uit Tweede Kamerlid Frans Timmermans (vz), Arie Boomsma (programmamaker, auteur), Bas Kwakman (directeur Poetry International), Ester Naomi Perquin (dichter, stadsdichter Rotterdam) en Nyk de Vries (dichter, muzikant).

De Jonge Dichter des Vaderlands is een initiatief van 
Partner Poetry International en Stichting Poëziepaleis en is mede mogelijk gemaakt door het SNS Reaal Fonds.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 november 2010

Recensie door: Rein Swart

Boeiende verwerking van de nazi-tijd aan de hand van het tragische leven van een van de eerste Duitse vliegeniersters

Marga Von Etzdorf was ten tijde van de opkomst van de nazi’s in Duitsland een van de eerste vliegeniersters. Ze werd geboren in 1907 en leefde maar kort. In 1933 schoot ze zichzelf dood in Syrië na een mislukte landing tijdens een tussenstop op weg naar Australië. Daarvoor had ze ook al brokken gemaakt.

Lees meer