Agenda

Godfried Bomans in zomertentoonstelling

In de Hallen Haarlem is deze zomer een tentoonstelling over Godfried Bomans. Jarenlang gold hij als meest gelezen auteur van ons land. De expositie geeft een beeld van de veelzijdigheid van Bomans’ talent: als schrijver, als componist en als tv-persoonlijkheid. Ook worden originele boekillustraties getoond en is werk te zien van zijn kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. De tentoonstelling duurt van 19 juni tot en met 5 september 2010.

Godfried Bomans (1913-1971) was een veelzijdig schrijver. Zijn literaire bereik was breed: hij schreef voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Van zijn bekendste werk Erik of Het klein insectenboek (1940) zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.
In de tentoonstelling zullen veel boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien zijn. Bekende figuren als Pa Pinkelman en Tante Pollewop passeren de revue, en rondom Erik of Het klein insectenboek is een speciaal jeugdzaaltje ingericht. Zo kan ook de jongste generatie kennismaken met de kleurrijke hoofdfiguren uit Bomans’ beroemdste boek.

Tijdens de tentoonstelling worden doorlopend fragmenten vertoond van televisieprogramma’s waarin de schrijver optrad. Te zien is het nog steeds indringende Bomans in triplo over bezoeken aan zijn broer Arnold en zus Wally, die beiden in kloosters waren ingetreden. Maar ook reportages van zijn reizen naar Rome, Jeruzalem, en Disneyland.

Haarlemse kunstvrienden
De expositie toont daarnaast veel kunst: originele boekillustraties van Carol Voges en Harry Prenen, alsook beeldhouwwerken en schilderijen van bevriende kunstenaars als Mari Andriessen, Kees Verwey en Anton Heyboer.
De culturele vrienden- en kennissenkring van Bomans wordt niet alleen tot leven gebracht door de presentatie van beeldende kunst, er is ook aandacht voor literaire vrienden en inspiratoren als Lodewijk van Deyssel en Harry Mulisch.