Gouden Ganzenveer 2012 voor Annejet van der Zijl

Aan de schrijfster en historica dr. Annejet van der Zijl is de Gouden Ganzenveer 2012 toegekend.

De Academie De Gouden Ganzenveer is onder de indruk van Van der Zijl’s goed gedocumenteerde en met zeer vaardige pen geschreven levensverhalen. Zij vinden haar geslaagd in het schrijven van biografieën die wetenschappelijk verantwoord zijn en tegelijkertijd een breed publiek aanspreken. Door de ontvangst van haar gepubliceerde werk is zichtbaar geworden dat de biografie in Nederland niet langer meer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is. Integendeel zelfs. Sonny Boy (2004)  blijkt een van de twee bestverkochte boeken van 2011 te zijn, en is samen met Anna (over het leven van A.M.G. Schmidt) de langlopende bestsellers gebleken. Sonny Boy en Anna zijn reeds verfilmd en voor haar debuut Jagtlust, wordt aan een scenario gewerkt.

 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 5 april a.s. in Amsterdam. Een weerslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen. De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen. Voorgaande laureaten zijn Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De Gouden Ganzenveer wordt – zo mogelijk jaarlijks – toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Het bestuur van de stichting heeft de selectie van de kandidaten en de besluitvorming
over de laureaat in handen gegeven van Academie De Gouden Ganzenveer. De Academieleden, die blijk gegeven hebben van grote betrokkenheid bij de Nederlandse cultuur; zijn op persoonlijke titel gevraagd. Eenmaal per jaar komen de leden bijeen om een besluit te nemen over de nieuwe laureaat.

De prijs zelf bestaat uit een, hoe kan het ook anders, een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie. In de loop van het jaar zal een speciale uitgave verschijnen die de verdiensten van de laureaat boekstaaft.

 

Foto auteur: Anja van Wijgerden

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer