Hartsvrienden – Abdellah Taïa

Bij uitgeverij Van Gennep is vorige maand Hartsvrienden verschenen van de Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa.

Hartsvrienden is het intieme verhaal van twee Marokkaanse jongens op de grens tussen twee werelden. Een boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie van de een van de belangrijkste jonge schrijvers uit de hedendaagse Marokkaanse literatuur.

Omar en Khalid zijn hartsvrienden. Ze zitten bij elkaar in de klas, maar komen uit verschillende werelden. Omar woont in het arme gedeelte van de wijk Hay Salam, Khalid in een villa in het hoger gedeelte van dezelfde wijk. Omar is kind aan huis in de villa. Hij houdt van de geuren van de zwarte koffie, de muntthee, de suiker, de jam en de honing, de zoete broodjes. Zonder kloppen gaat hij in de vroege ochtend Khalids kamer binnen, en kruipt bij hem in bed.

Het leven van Omar verandert als zijn moeder het huis uitvlucht, en zijn vader zich wanhopig van verdriet wendt tot de tovenaar Bouhaydoura. De tovenaar vertelt Omar van de rituelen die hij uit moet voeren om zijn moeder weer terug te krijgen. Maar Omar is niet zozeer van slag door het verdwijnen van zijn moeder, maar door het verraad van zijn vriend Khalid. Deze is namelijk als een van de beste leerlingen van de school uitverkozen om de hand van de koning te kussen als deze op bezoek komt, maar heeft hem daar niets over vertelt. Buiten zich zelf van verdriet, woede en jaloezie besluit Omar de rituelen in te zetten om zijn vriend terug te winnen.

Taïa is een van de meest controversiële hedendaagse schrijvers uit Marokko. Bij Van Gennep publiceerde hij eerder de romans BroederliefdeArabische melancholie, en de verhalenbundel Rendez-Vous, die veel stof deden opwaaien.

Voor Hartsvrienden ontving hij in 2010 de Prix de Flore (vernoemd naar het beroemde Parijse café), een prijs voor jong, – vaak onorthodox – , veelbelovend  schrijftalent.  Michel Houellebecq won de prijs in 1996  voor Le Sens du combat.

 

Hartsvrienden

Auteur: Abdellah Taïa
Vertaald door: Henne van der Kooy
Verschenen bij: Uitgeverij Van Gennep
Prijs € 14,95

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer