Agenda

Het Beschrijf: Alsof het schoonheid is

Dinsdag 5 mei, 20 uur in Passa Porta internationaal literatuurhuis, Brussel. Toegang: 5 euro / 4 euro

alsof het schoonheid is
Vier Vlaamse auteurs werden de voorbije jaren geïnspireerd door het werk van kunstenaar Karel Dierickx. In zijn schilderijen, beelden en tekeningen zit steeds een verhaal verborgen van een kwetsbaar verlangen naar tijdloosheid. Bij de opening van Alsof het schoonheid is lezen vier tenoren uit de Vlaamse literatuur voor uit eigen werk. Met Stefan Hertmans, Roland Jooris, Leonard Nolens & Paul de Wispelaere. Gastheer is Paul Demets.

Over de kunstenaar
Karel Dierickx (Gent, 1940) werkt al decennialang gestaag en hardnekkig aan een coherent oeuvre. Velen bewonderen de kracht, diepte en intensiteit van Diericks’ werken. Als artistiek docent aan de Academie voor Beeldende Kunst van Gent heeft hij vele jonge en intussen bekende actuele kunstenaars uit Vlaanderen geïnspireerd. Welke kunstvorm hij ook gebruikt, in zijn schilderijen, beelden en tekeningen zit steeds een verhaal verborgen van een kwetsbaar verlangen naar tijdloosheid.

Over de schrijvers
Stefan Hertmans (1951) is auteur en docent aan KASK / Hogeschool Gent. Hertmans publiceerde vier romans, twee verhalenbundels, vijf essayboeken en een tiental bundels poëzie, gebundeld in Muziek voor de overtocht (2006). Zijn verhalend werk wordt gekenmerkt door een vermenging van groteske en poëtische elementen, die de intrige meer dan eens op onvoorspelbare manier doorkruisen. Zijn werk werd herhaaldelijk bekroond. Vorig jaar verscheen de roman Het verborgen weefsel (De Bezige Bij). Zie ook www.stefanhertmans.be

Leonard Nolens (1947) debuteerde in 1969 met de bundel Orpheushanden en heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Liefdes verklaringen (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de Driejaarlijkse Staatsprijs. In 1997 kreeg Nolens de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre, in 2008 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend voor Bres (2007), de bundel die tien jaar lang een ‘dichtbundel in wording’ was, en waarvan delen in eerdere bundels verschenen. Zijn laatste publicatie is Woestijnkunde (2008).

Paul de Wispelaere (1928) debuteerde met verhalen die werden gepubliceerd in tijdschriften (o.a. Dietsche Warande en Belfort, Komma, Nieuw Vlaams Tijdschrift, Nieuw Wereldtijdschrift). De Wispelaere leunt in zijn autobiografisch getint proza aan bij de in Frankrijk ontstane nouveau roman. Hij publiceerde een groot aantal gewaardeerde essays en kritieken en werkte mee aan het BRT-programma “Vergeet niet te lezen”. De Wispelaeres werk werd bekroond met verschillende prijzen, o.a. de Staatsprijs voor Vlaams verhalend proza (1980), de Staatsprijs voor kritiek en essay (1987) en de Prijs der Nederlandse letteren (1998), Louis Paul Boon Prijs (2003).

Roland Jooris (1936) werkte als leraar Nederlands en Engels in het secundair onderwijs. Hij debuteerde in 1956 met de bundel Gitaar, een toonbeeld van experimentele poëzie. Later evolueerde hij naar het nieuw-realisme, met de nadruk op eenvoud en realiteit. In 1978 publiceerde hij de verzamelbundel Gedichten 1958-78, waarvoor hij de Jan Campertprijs kreeg. In 1981 werd hem de Prijs van de Vlaamse Provincies toegekend. In 2004 ontving hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie voor zijn dichtbundel Gekras. Jarenlang was hij conservator van het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. (Het Beschrijf & Passa Porta)

Meer informatie en reserveren: http://www.beschrijf.be/index.php?q=beschrijf/nl/podium_archives/event/251