Het grote vuur – Cesare Pavese & Bianca Garufi

Gesignaleerd door de redactie

Onlangs is bij de jonge uitgeverij Karaat een bijzondere titel verschenen: Het grote vuur van Cesare Pavese & Bianca Garufi. Bijzonder omdat Het grote vuur de tot voor kort laatste onvertaalde roman van Cesare Pavese is, en de enige roman die hij samen met een andere auteur schreef, Bianca Garufi.

In 1957 opende Italo Calvino, destijds uitgever van Einaudi, de archieven van de in 1950 overleden Cesare Pavese, om onbekend werk te inventariseren. Hij vond er een onvoltooide roman waar Bianca Garufi en Cesare Pavese à quatre mains aan gewerkt hadden: elf hoofdstukken die, om en om, door Pavese en Garufi geschreven waren – om en om vanuit mannelijk en vrouwelijk perspectief – en die gaan over de op een noodlot afstevenende relatie tussen Giovanni en Silvia. De schoonheid van de pagina’s ontroerde Calvino, en hij besloot meteen er een aparte editie van te maken. Die verscheen in het Italiaans in 1959. De verschijning zorgde voor veel ophef, schandaal en polemiek in de literaire wereld. Omdat nooit iets bekend was geweest van deze roman. En vooral omdat een groot deel van Paveses werk en leven (en zelfmoord) in het teken had gestaan van zijn, ongelukkige, amoureuse avonturen.
Wat speelde zich tussen Garufi en Pavese af dat er zo’n prachtige roman kon ontstaan? Waardoor is de roman nooit voltooid? En hoezeer zijn Garufi’s en Paveses leven over de personages Giovanni en Silvia te leggen?

Het grote vuur

Auteur: Cesare Pavese en Bianca Garufi
Vertaald door: Evalien Rauws en Luc de Rooy
Met een afsluitend essay van Alejandro Zambra
Aantal pagina’s: 144
Prijs: € 16,90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer