Agenda

Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde door Artemis van 13 okt. t/m 17 dec.

Er zijn maar weinig schrijvers die zo tot de verbeelding spreken als Oscar Wilde. Bij leven sprong hij in het oog door de overdreven aandacht die hij aan zijn uiterlijk besteedde, de lange haren en de opvallende kostuums die hij droeg.

Maar ook doordat hij er in gezelschap steeds in slaagde gevat en ironisch uit de hoek te komen. In het Victoriaanse Engeland gedroeg Wilde zich als een ware dandy, een imago dat hij doelbewust cultiveerde, ook als het niet overeenkwam met de werkelijkheid. Zo schreef hij een essay over The Importance of Doing Nothing (1890), terwijl zijn werkijver een van zijn kwaliteiten was. Toen hem in de Verenigde Staten gevraagd werd of het waar was dat hij in Londen wel eens over Piccadilly Circus flaneerde met een lelie in de hand, zijn haren wapperend in de wind, antwoordde hij: It’s not whether I did it or not that ’s important, but whether people believed I did it.

Geboren in het Ierse Dublin in 1854, groeide Wilde in Londen uit tot een van de belangrijkste voorvechters van het zogenaamde estheticisme, een culturele stroming die van 1870 tot 1900 in heel Europa terug te vinden was. Estheten stelden in alles de schoonheid centraal: ‘L’art pour l’art’, kunst die op zichzelf staat en geen moreel of didactisch doel hoeft te dienen.

Basil schildert het portret van Dorian Gray. Het wordt zijn beste werk — een perfecte weergave van adembenemende schoonheid en persoonlijkheid. Alleen schoonheid en de jeugd zijn het bezitten waard, stelt Lord Henry. Pas dan kun je ongegeneerd genieten. Henry’s radicale visie wakkert een heftig verlangen bij Dorian aan. Het idee dat ook hij ouder zal worden bezorgt hem de rillingen, om mooi en jong te blijven zou hij alles geven, ook zijn ziel. Henry verleidt hem tot een pact met de duivel. Dorian zal eeuwig jong blijven — met zijn portret als stille getuige.

Het portret van Dorian Gray is een boek van 120 jaar oud, maar vandaag de dag nog even herkenbaar. Net als Dorian buiten we onze schoonheid uit en zouden wij ons laten verleiden door Henry´s pleidooi voor een zinnelijk leven en genot. In een tijd waarin we ‘goed bezig’ zijn als we genieten maakt de wilde jacht op schoonheid en eeuwige jeugd de ene mens tot slaaf, de andere tot meester.

 Het portret van Dorian Gray is de volgende klassieke roman die Artemis op toneel brengt voor een publiek van vele leeftijden vanaf dertien jaar.

Het portret van Dorian Gray is een donker verhaal over opgroeien en volwassen worden, over het verlaten van de wereld van de onschuld en het intreden in de wereld van de moraal, waar de mens ter verantwoording wordt geroepen voor zijn daden. Dorian Gray weigert die stap te zetten. Hij leeft zijn droom van de eeuwige jeugd, van een leven dat niet gebonden raakt aan honderd en een compromissen.

Tekst: Koen Tachelet, naar Oscar Wilde
Regie: Floor Huygen
Spelers: Mattias van de Vijver (Dorian); Jobst Schnibbe, Jamie Grant, Fabian Jansen, An Hackselmans, Matthijs van de Sande Bakhuyzen.
Muziekcompositie: Nicolas Rombouts
Toneelbeeld: Michiel van Cauwelaert
Kostuums: Dorien de Jonge
Dramaturgie: Peter Anthonissen

Tournee van 13 oktober t/m 17 december 2011
Premiere 15 oktober 2011, Verkadefabriek s’-Hertogenbosch
(zie speellijst)

Reserveren: Kaarten reserveren voor voorstellingen in Theater Artemis is mogelijk via info@artemis.nlen 073 6123223.

Prijzen: Kaarten kosten € 8. Kinderen, jongeren t/m 18 jaar en studenten betalen € 6.