Agenda

Historische data in de literatuurgeschiedenis

In het leven van iedere schrijver is een datum aan te wijzen waarop zijn of haar schrijverschap een cruciale wending nam: een ontmoeting, een reis, een ongeval, een ramp. Hierover gaat het nieuwe Armada-nummer, Beslissende dagen, dat eind september verschijnt.

Fameus zijn 16 juni 1904, toen James Joyce en Nora Barnacle samen gingen wandelen, en 27 november 1909, de dag dat Marcel Proust besloot zich uit de wereld terug te trekken om zich geheel te wijden aan het schrijven van de Recherche. Het werden data die de literatuurgeschiedenis hebben gemaakt tot wat ze nu is.

Onder gastredactie van Maarten Asscher verhaalt deze aflevering van Armada, samengebald in het perspectief van hun werk, over de beslissende dag voor het schrijverschap van Hella Haasse, Yorgos Seferis, Shen Congwen, Bohumil Hrabal, Elias Canetti, Henrik Ibsen, Willem Bilderdijk, Fjodor Dostojevski, Georges Perec, Jun’ichirō Tanizaki en vele anderen.

Dit nummer van Armado wordt in samenwerking met Athenaeum Boekhandel feestelijk gepresenteerd op vrijdag 5 oktober van 17.00 tot 19.00 uur in Spui25. De presentatie van deze namiddag is in handen van Maarten Asscher en er zijn lezingen van Hans Renders over de rol van individuele data in de theorie van de biografie, Suze van der Poll over de betekenis van 12 september 1863 voor het schrijverschap van Henrik Ibsen en Willem G. Weststeijn over 4 oktober 1866, een historische dag voor het leven en werk van Fjodor Dostojevski.

De sprekers
Suze van der Poll studeerde Scandinavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Bergen (Noorwegen). Sinds 1999 is zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Hans Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie aan de Universiteit van Groningen, en tevens directeur van het aldaar gevestigde Biografie Instituut. Hij schreef zelf biografieën over de dichters Jan Hanlo en Jan Campert.

Willem G. Weststeijn is emeritus-hoogleraar Slavische Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte vele literaire vertalingen uit het Russisch, publiceerde een geschiedenis van de Russische literatuur (in 2004) en is redacteur van het tijdschrift Armada.

Maarten Asscher is directeur van de Athenaeum Boekhandel. Daarnaast publiceerde hij boeken in uiteenlopende genres, en vertaalde hij gedichten. Hij werkt aan een dissertatie over gevangenisliteratuur. Voor het op deze avond gepresenteerde Armada-nummer trad hij als gastredacteur op.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U moet zicht echter wel aanmelden via www.spui25.nl/programma.

Armada, Tijdschrift voor Wereldliteratuur is een uitgave van Uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam en verschijnt viermaal per jaar.
Prijs € 44,- per jaar