Agenda

Ian McEwan te gast bij BorderKitchen

Op 5 oktober 2010 is Ian McEwan te gast bij BorderKitchen naar aanleiding van zijn nieuwe roman Solar.

Solar gaat over klimaatverandering. McEwan: ‘Climate change is a social construct, with scepticism and alarmism all boiling around together, and I was very interested in this’. De klimaatproblematiek brengt bovendien in haar slipstream een curieuze mix aan types op de been, variërend van superieure idealisten en gewichtige wetenschappers tot snelle jongens die geld ruiken. Een ideaal onderwerp voor een satire dus ook, en dat is de invalshoek die McEwan voor Solar heeft gekozen.

In Solar treffen we de antiheld Michael Beard aan, een man van middelbare leeftijd met overgewicht, die denkt dat de wereld rond zijn ego draait. Als natuurkundige heeft hij ooit de Nobelprijs gewonnen voor een theorie die hij op jonge leeftijd uitdacht, maar sindsdien heeft hij in wetenschappelijk opzicht weinig meer gepresteerd. Hij heeft zijn energie vooral gestoken in zijn woelige privéleven. Als hij door een bizar ongeluk baanbrekend onderzoeksmateriaal naar zonne-energie in handen krijgt, ziet hij zijn kans schoon om zich op het hoogtepunt van de ophef over global warming op te werpen als de man die de wereld zal gaan behoeden voor een klimaatramp.

‘Hoewel Solar maar één echte hoofdpersoon kent wordt de roman toch een heuse comédie humaine, die je als lezer onvermijdelijk met zeer gemengde gevoelens achterlaat – zij het niet ten aanzien van het literaire meesterschap van de auteur.’ NRC-Next

McEwan won voor Solar de Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Fiction. Eerder won hij al onder meer de Man Booker Prize voor Amsterdam en de National Book Critics’ Circle Award voor Boetekleed. Die laatste roman werd ? onder de Engelse titel Atonement ? verfilmd, net als een van zijn eerste romans, De cementen tuin. Zijn laatste roman vóór Solar was Aan Chesil Beach, dat binnenkort ook wordt verfilmd.

Ian McEwan wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Hans Bouman (de Volkskrant).

5 oktober 2010, Locatie: Koorenhuis, Prinsegracht 27, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur.
Kaarten á € 5 zijn tijdens werkdagen te reserveren via 070-3462355 of via info@borderkitchen.nl

Solar
Auteur: Ian McEwan
Verschijnt bij: Uitgeverij De Harmonie (november 2010)
Vertaald door: Rien Verhoef
Prijs: € 22,50