In de ramsj en in de prijzen

De Irakese Nederlander Rodaan Al Galidi zal op 28 november a.s. als een van de twaalf winnaars, de Literatuurprijs van de Europese Unie 2011 in ontvangst nemen. Hij ontvangt deze prijs voor zijn boek De autist en de postduif. In een gesprek met Frits Spits vertelde de auteur dat het boek, dat in 2009 is verschenen, niet meer bij de reguliere boekhandel verkrijgbaar is en inmiddels bij de Slegte ligt. Al Galidi hoopt dat met deze prijs het boek misschien heruitgegeven zal worden. Het boek is nog wel digitaal verkrijgbaar en kost dan € 15,90.

De autist en de postduif gaat over Geert, de zoon van Janine die op haar zeventiende  zwanger is geraakt tijdens een feestje in een schuur. Een ongelukje. Haar zoon Geert blijkt een geniale autist. Omdat haar ouders zeer gelovig zijn en Janine niet weet, – of niet wil weten – wie van de jongens in de schuur de vader is, denkt zij dat ze moeder, vader, opa, oma en de hele familie voor het kind moet zijn. Wanneer Geert een beroemde vioolbouwer wordt, zegt Janine dat het tijd is dat hij weggaat. In zijn nieuwe huis, dat nog van een duivenmelker is geweest, opent een postduif de wereld van Geert. Elke keer als hij de doffer op het internet zet en gratis laat afhalen, komt het dier terug en zo ontmoet Geert steeds nieuwe mensen. Om ervoor te zorgen dat de postduif niet terugkomt, brengt hij hem zelfs naar het meest zuidelijke punt van het land. Maar de duif komt terug en verandert het leven van Geert eens en voor altijd.

De literatuurprijs van de Europese Unie is bestemd voor de beste nieuwe en aanstormende auteurs in de EU. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 5.000,-. Ook krijgen de winnaars de gelegenheid om hun boek in andere talen te laten vertalen. De literatuurprijs van de Europese Unie wordt georganiseerd door de Europese Commissie, de European Booksellers’ Federation, de European Writers’ Council en de Federatie van Europese Uitgevers. De wedstrijd staat open voor de 36 landen die betrokken zijn bij het EU-programma Cultuur.
(De literatuurprijs van de Europese Unie moet men niet verwarren met de Europese Literatuurprijs die zowel de auteur als de vertaler bekroont van de beste Europese roman die in Nederlandse vertaling verschenen is. Deze prijs werd over het jaar 2010 voor het eerst uitgereikt en ging naar de roman Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye en werd door Jeanne Holierhoek uit het Frans vertaald.)

 

De autist en de postduif

Auteur: Rodaan Al Galidi
Verschenen bij: Meulenhoff / Manteau (momenteel alleen als e-boek)
Prijs:  15,90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer