Agenda

In het hoofd van de dichter – zondag 2 oktober

Eén gedicht, één dichter en twee interviewers, daar draait het doorgaans om bij In het hoofd van de dichter, een initiatief van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). Maar deze keer praten Wim Brands en Erik Lindner met Esther Jansma over een onaf gedicht, of in haar geval, een onaffe reeks gedichten.

Sinds Esther Jansma’s eerste bundel, Stem onder mijn bed (1988) volgde nieuw werk elkaar met onregelmatige tussenpozen op: Bloem, steen (1990), Waaigat (1993), Hier is de tijd (1998), Dakruiters (2000) en Alles is nieuw (2005). Tussendoor was er nog het vierhonderd pagina tellende prozaboek met zeer uniek en eigenzinnig werk; Picknick op de wenteltrap. Esther Jansma is hiermee uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest bekroonde dichters in de moderne Nederlandstalige poëzie. Een dichter in wier werk de werkelijkheid – maar dan in haar complexe, existentiële volheid waarin dood, gemis en verleden even aanwezig zijn als vitaliteit, liefde en het dagelijks nu – centraal staat.

De vragen die gesteld worden draaien om de inhoud heen, maar zullen ondertussen meer dan welk gesprek ook, over poëzie gaan en over het wezen van poëzie. In alweer de achtste editie van In het hoofd van de dichter zal Esther Jansma een krakend vers, liefst onaf gedicht voorleggen aan Wim Brands, Erik Lindner en het publiek. In de knusse setting van Het Perron zullen zij gezamenlijk alle hoeken van dit gedicht verkennen. De interviewers gaan met de dichteres in gesprek in een poging meer te leren over het schrijfproces en de inspiratiebronnen die de basis van dit gedicht vormen.

Esther Jansma legde eerder in de essaybundel Mag ik Orpheus zijn? haarfijn uit wat het lezen en schrijven van poëzie en proza voor haar inhoudt. Wat betekent het om ‘ik’ te zeggen in een gedicht, mag een tekst worden herleid tot de persoon van de maker, enzovoort. Wie dit kent weet dat deze editie van In het hoofd van de dichter een veelbelovende zal worden.

 

16.00 uur in Het Perron,Egelantiersstraat 130, Amsterdam

Entree: € 5,00 of gratis met de SLAA-passepartout
reserveren@hetperron.nl
Zie
voor meer informatie: www.slaa.nl