Jij hebt iets leuks over je – Esther Gerritsen

‘Dansen in de Hema met Esther Gerritsen’ Sind enige tijd schrijft Gerritsen elke week een column in de VPRO Gids. Daarvoor maakte ze regelmatig essayistische en beschouwende artikelen voor tijdschriften en kranten. Een selectie daarvan is nu verzameld in de bundel Jij hebt iets leuks over je.

Esther Gerritsen schrijft bedriegelijk licht proza: onder de laag  van herkenning legt ze een diepere betekenislaag waarmee ze de lezer weet te boeien en te vermaken. Je hebt iets leuks over je is bijna een fragmentarische autobiografie te noemen. Het doet verlangen naar meer: meer bespiegelingen en meer persoonlijke ontboezemingen. Het is een boek waar je een ander graag uit wilt voorlezen omdat het zo treffend is of ongewild komisch.

Een fragment:

‘Ooit is me gevraagd om voor een literaire avond een wetsvoorsdtel te schrijven. Om mijn fantasie ongebreideld los te laten op een zelfverzonnen wet. Met fanatiek enthousiasme heb ik toen in enkele driftig volgetypte bladzijden de religie grondwettelijk verboden. Ik stelde me een ideale wereld voor waarin men geen zingeving zocht in geloofssystemen. Dat ideaal ontspoorde al snel en mijn verzonnen samenleving nam fascistische trekken aan. Gelukkig nam niemand mijn wet over en vermaakte ik mij kostelijk met het verdedigen ervan. Het was het begin van een verslaving. Sindsdien formuleer ik wetten in mijn hoofd.’

Esther Gerritsen debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Daarna volgden de romans, Tussen Een Persoon, Normale dagen, De kleine miezerige god en Superduif. De laatste titel werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2011.

 

Jij hebt iets leuks over je

Auteur: Esther Gerritsen

blz.: 219

Prijs: 15,00

Verschenen bij: Uitgeverij De Geus

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2009

Door Marjolein Paalvast

Als kind had ik een sleutelhanger in de vorm van een diamant. Urenlang kon ik me daarmee vermaken: afhankelijk van hoe je door het geslepen glas heen keek, veranderde de wereld die aan de andere kant lag van kleur, vorm of ? mijn favoriet ? van onder- en bovenkant. De truc was om de diamant steeds slechts een fractie van een slag te draaien ? het voorwerp dat je bekeek bleef hetzelfde, maar door de lichte verandering van waarneming zag het er wel ineens totaal anders uit.

Lees meer