Agenda

Kees 't Hart ontleedt het gedicht 'De wolken' van Nijhoff

In deze tweede Revisor-lunchlezing herleest Kees ’t Hart met het publiek Nijhoffs  gedicht De wolken. In het jaarboek De Revisor 2010 stond ‘OE, IE, OE, AH, AH’, waarin Kees ’t Hart met precisie Martinus Nijhoffs De wolken fileerde; ‘Nijhoff is een klankenman, in de eerste twee regels vooral ‘oe’ (droeg, moeder) en ‘ah’ (lag, lang-uit, warm). Nu wordt het ineens een ‘oh’ (wolken, ons) en ‘oo’-gedicht (schoven, boven, voorbij) en daarna weer ‘oe’ en ‘ah’.’

Kees ’t Hart (1944) debuteerde in 1988 met de prozabundel Vitrines.  In maart 2000 werd voor het eerst de Ida Gerhardt Poëzie Prijs  uitgereikt en wel aan ’t Hart voor zijn dichtbundel Kinderen die leren  lezen (1998). Hij schrijft recensies en beschouwingen voor De Groene  Amsterdammer. In 2009 verscheen zijn roman De keizer en de astroloog. In  2010 zijn verhalenbundel Engelvisje en andere verhalen.

De Revisor werd in 1974 opgericht door de schrijvers Dirk Ayelt  Kooiman en Thomas Graftdijk als voortzetting van het tijdschrift Soma (1969-1972). Onder anderen Thomas Rosenboom en A.F.Th. van der Heijden  maakten er hun debuut. Men noemt ze Revisor-auteurs, het tijdschrift  bracht volgens critici een stroming voort, maar was daarnaast een podium  voor belangrijke binnen- en buitenlandse literatuur, en later ook  beeldende kunst en populaire cultuur.
Nu is het bijna veertig jaar  later. De redactie van De Revisor bestaat sinds 2010 uit Gustaaf Peek,  Jan van Mersbergen, Erik Lindner en Daan Stoffelsen. Onder de nieuwe  redactie krijgt Revisor.nl regelmatig nieuwe updates, en verschijnt  tweemaal per jaar een halfjaarboek over en met de beste Nederlandse  literatuur. Alleen Nederlandse literatuur. Alleen het beste. Bekend en  talent.

 

Revisor-lunchlezing, deel 2:

Kees ’t Hart spreekt over Nijhoff
dinsdag 7 februari 2012
12:15 – 13:00 uur
Spui25
Toegang is gratis
U dient zich wel van tevoren in te schrijven.