Agenda

Letteren &cetera

Letteren &cetera is de literaire talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per aflevering staan drie net uitgegeven boeken centraal. Donderdag 19 november ontvangt presentator Kenneth van Zijl zes gasten. Publiek is daarbij van harte welkom.

Er worden twee edities opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds. Kenneth van Zijl gaat in de eerste editie in gesprek met Maartje Wortel over haar nieuwe verhalenbundel Er moet iets gebeuren, met vertaler Jeanne Holierhoek over de prijzenwinnende debuutroman van Fiston Mwanza Mujila, Tram 83 en met dichter Anna Enquist over Hoor de stad.

Maartje Wortel (1982) debuteerde in 2009 met Dit is jouw huis. Daarna schreef ze de romans Half Mens en IJstijd die haar de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs opleverde. Er moet iets gebeuren verschijnt op 19 november bij uitgeverij Das Mag. In deze verhalenbundel speelt Wortel een ingenieus spel met haar lezers en is genadeloos persoonlijk: ze richt zich tot haar ex-geliefdes, haar huidige vriendin, haar redacteur en de lezer.

Jeanne Holierhoek is als vertaler van Franse literatuur en filosofie benoemd tot Chevalier de l’Orde des Arts et des Lettres, en bekroond met de Elly Jafféprijs voor Over de geest van de wetten van Montesquieu en de Europese Literatuurprijs voor de roman Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye. Onlangs vertaalde ze het debuut Tram 83 van Fiston Mwanza Mujila (1981).  Een roman over een kroeg-eettent-bordeel in Congo en twee van zijn stamgasten.

Anna Enquist (1945) debuteerde in 1991 met de dichtbundel Soldatenliederen en bouwde in korte tijd een veelgeprezen en  succesvol oeuvre op. Haar poëzie werd vertaald in het Duits, Engels, Bulgaars, Hongaars en Zweeds; haar proza verscheen in 18 talen. Muziek bepaalt niet zelden de grondtoon van haar werk: Het meesterstuk schreef ze op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. In Hoor de stad richt Enquist haar dichterlijke blik op Amsterdam. Maar door de aanvaarding van het ambt van stadsdichter was er geen ontkomen meer aan. Hebben de geluiden en het ritme van Amsterdam de muzikaliteit van haar schrijverschap beïnvloed?

letteren_cetera_19nov_editie2In de tweede editie spreekt Kenneth van Zijl met Arjen Fortuin over zijn biografie van uitgever en schrijver Geert van Oorschot, met Caroline Ligthart over haar verhalenbundel Tweedehands bloemen, en met vertaler Tsjechisch Edgar de Bruin over de roman Een ware gebeurtenis van Emil Hakl.

Arjen Fortuin (NRC-criticus) werkte de afgelopen jaren aan een biografie over een van de meest kleurrijke uitgevers van de vorige eeuw, Geert van Oorschot (1909-1987). Van Oorschot ontdekte belangrijke Nederlandse schrijvers zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Onder het pseudoniem R.J. Peskens publiceerde Van Oorschot de romans Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst die tot de winstgevendste publicaties behoren van de in 1945 opgerichte uitgeverij Van Oorschot. ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in Geert van Oorschot, uitgever.

Caroline Ligthart (1965) schreef theatermonologen en reisverhalen en publiceerde in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Brakke Hond en De Revisor. Haar eerste roman Russisch water werd genomineerd voor de VrouwDebuutPrijs 2013, haar stijl werd vergeleken met de pittige verteltrant van Annie M.G. Schmidt. In december komt haar verhalenbundel  Tweedehands bloemen bij Ambo│Anthos uit. Hierin geeft Ligthart een intieme kijk in het alledaagse leven, vanuit het gezichtspunt van de buitenstaander.

Entree is gratis maar reserveren is noodzakelijk.

 

19 november 2015
Aanvang: 1e editie 17.00 (inloop 16.30), 2e editie 19.30 (inloop 19.00)
Bibliotheek van het Nederlands Nieuwe Prinsengracht 89
Amsterdam