Agenda

Letterenborrel over Jan Elburg

Op 7 oktober gaat in de Haagse Kunstkring Ruud Hisgen in gesprek met Jan van der Vegt over zijn biografie van Jan Elburg, De man met de drietand.

Jan Elburg (1919-1992): experimenteel maar vooral experimenterend dichter en niet minder experimenterend kunstenaar. Vijftiger naast Remco Campert, Gerrit Kouwenaar en Lucebert, maar op zijn eigen manier. Behalve dichter en beeldend kunstenaar was hij ook de schrijver van memoires aan een kleurrijk literair en artistiek leven. Hij werd gevormd door het surrealisme en deed mee aan Cobra.

Het werk van Jan G. Elburg (1919-1992) is zoals hij zelf was: geëngageerd, vol erotiek en plezier in het leven, speels maar met scherpe kantjes. Dat blijkt zowel uit zijn poëzie als uit zijn beeldende kunst. De dichter speelde een leven lang met de taal (zijn grote liefde) en schreef een poëzie die duister of glashelder kan zijn maar altijd fascinerend is. De kunstenaar experimenteerde met ongewone technieken zoals de monoprint, het assemblageschilderij en de fotomontage. Een leven vol gebeurtenissen, reizen en liefdes leverde hem de beelden voor zijn poëzie, waarin hij het surrealisme trouw bleef, net als in zijn werk als beeldend kunstenaar. Dat Elburg een gedreven brievenschrijver was, maakt het mogelijk in zijn biografie vaak zijn eigen stem te laten kan klinken.

Jan van der Vegt publiceerde voorafgaand aan de biografie van Jan Elburg, biografieën over Hans Andreus (1995), Adriaan Roland Holst (2000) en Hendrik de Vries (2006). Hij stelde ook de bundel Ik zie scherper door de taal samen, een keus uit Elburgs poëzie die gelijk met de biografie uitkwam.

 

Letterenborrel, 7 oktober
Toegang gratis
Wel graag reserveren: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag, tel. (070) 364 75 85, info@haagsekunstkring.nl
www.haagsekunstkring.nl