Agenda

Leugens en lotgenoten – Jan Willem Smeets

Richard en Philip hebben als kind in Indië in het kamp gezeten waar zij hun moeder verloren. Zij hebben aan deze tijd geen trauma’s overgehouden. Na de oorlog gaan ze naar Nederland en raken bevriend met Heleen, die eenzelfde achtergrond heeft. Heleen raakte haar vader kwijt.
Philip wordt wetenschapper, Richard beroepsmilitair en Heleen trouwt en krijgt kinderen. Hun betrekkelijk rustige levens veranderen als Philip jaren later bij toeval Heleen weer ontmoet. Haar moeder dementeert en weigert Heleen uitleg te geven over haar overleden vader. Met Philip reist ze naar Indonesië, waar ze ontdekt dat ze maar een deel van haar verleden heeft gekend.

Jan Willem Smeets is een verteller met een groot stilistisch vermogen. Zonder franjes maar beeldend, met droge humor en toch bewogen, kritisch maar niet klagend toont hij een Nederland waarin drie mensen uit voormalig Nederlands-Indië zich nooit helemaal thuis voelen.

Jan Willem Smeets (1936) is geboren in Leiden en verhuisde op éénjarige leeftijd naar Nederlands-Indië. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Smeets is beeldend kunstenaar en was lange tijd docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Eerder schreef hij De anarchronist en Rocara.

Op 5 september 2010 is Jan Willem Smeets één van de gasten op Manuscripta.

Leugens en lotgenoten

Auteur: Jan Willem Smeets
Verschenen bij: uitgeverij Ailantus (augustus 2010)
Prijs: € 17,95