Leven en opvattingen van Kater Murr – E.T.A. Hoffmann

In Leven en opvattingen van Kater Murr maakt E.T.A. Hoffmann de balans van zijn leven en literaire werk op. Deze dubbelroman ? de autobiografie van een snoeverige kater, een nazaat van de Gelaarsde Kat van Ludwig Tieck, en de biografie van een romantische componist, die de inspiratiebron vormde voor de pianocyclus Kreisleriana van Robert Schumann ? combineert een gewaagde, modern aandoende vertelstructuur met een amusante, gevarieerde handeling. Het boek vormt een hoogtepunt in de geschiedenis van de Duitse romantische literatuur en de Europese humoristische roman.

Ernst Theodoor Wilhelm Hoffmann (1776-1822) studeert na een sombere jeugd rechten in Koningsbergen. Hij is bekend om zijn recensies over muziek, een bezigheid die hij vanaf 1810 combineert met het schrijven van verhalen en romans. Uit geldgebrek schreef hij veel. Bekende werken van hem zijn: Fantasiestücke in Callot’s Manier, Nachtstücke, Die Elixiere des Teufels en Die Serapions-Brüder.

Leven en opvattingen van Kater Murr

Auteur: E.T.A. Hoffmann
Vertaald door: Wilfred Oranje
Verschijnt bij: Uitgeverij Atlas (zomer 2010) (Duitse Bibliotheek)
Prijs: € 39,90

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer