Agenda

Haagse kunstenaar Willem Hussem geëerd met Hussem Festivalmaand

Willem Hussem (1900-1974) is een van de belangrijkste Haagse kunstenaars van de 20e eeuw. Deze maand staat Hussem in de aandacht tijdens het Hussem Festival te Den Haag. Onder meer Theater Dakota, Galerie Nouvelles Images, Gemeentemuseum Den Haag, Pulchri Studio, Bibliotheek Den Haag, Letterkundig Museum, Museum Meermanno, Haagse Kunstkring en Stroom, maar ook Museum Belvédère in Heerenveen organiseren tentoonstellingen, lezingen, workshops en meer. Initiator en centrale festival locatie is het nieuwe Theater Dakota in Den Haag Zuid-West. Het Hussem Festival vindt plaats van 1 t/m 30 oktober 2011.

Willem Hussem volgt in 1917 lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, maar verlaat de studie voortijdig om te studeren bij schilder Dirk Nijland (1881-1951). Voor de Tweede Wereldoorlog woont hij, met enkele onderbrekingen, in Frankrijk waar hij in contact komt met Picasso en Mondriaan. In 1940 debuteert Hussem als dichter met de bundel ‘De kustlijn’. En vanaf 1961 verschijnen regelmatig dichtbundels met haiku-achtige, tot de kern teruggebrachte gedichten.

waar nog te leven
over heel de wereld
worden wolken noodweer

Deze ontwikkeling in de poëzie loopt parallel met zijn ontwikkeling als schilder. Na 1940 wordt zijn schilderwerk abstracter. Hij is hiermee in Den Haag een van de eerste kunstenaars die deze weg inslaat en zijn stijl radicaal verandert. Tegen het einde van de oorlog begint Hussem te experimenteren met kalligrafie en verschijnt voor het eerst oosterse beeldtaal in zijn werk. Uiteindelijk ontwikkelt hij een eigen stijl, die gekenmerkt wordt door een compositie van ‘tekens’.

De tentoonstelling Vormen van Ruimte maakt deel uit van het Hussem Festival dat gedurende deze maand wordt gehouden op verschillende plekken in Den Haag en daarbuiten. Het festival wordt georganiseerd ter gelegenheid van de restauratie van de monumentale wandschildering die Hussem in 1957 maakte voor de toenmalige Zuiderpark HBS, thans Theater Dakota. In Vormen van Ruimte ligt de nadruk op de relatief grote schilderijen die de kunstenaar heeft gemaakt in zijn ‘klassieke’ periode van 1960 tot 1970. Deze composities kunnen worden beschouwd als de hoogtepunten binnen zijn oeuvre. Museum Belvédère wil met deze beperkte selectie van 22 schilderijen niet alleen aantonen dat ‘weinig’, ‘meer’ kan zijn. Maar wil ook laten zien dat Hussem zich in zijn beste werken kan meten met internationaal erkende meesters van het naoorlogse abstract-expressionisme.

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine gedichtenbundel en een publicatie over het beeldende werk van Hussem.

Kijk op deze site voor het complete overzicht van de exposities, prijzen en andere acties: http://www.hussemfestival.nl/contact

In het nulnummer van het literaire tijdschrift Extaze staat een stuk van Kees Schuyt over de Haagse schilder-dichter Willem Hussem. Dit nummer is waarschijnlijk nog wel te verkrijgen bij uitgeverij In de Knipscheer.