Agenda

Levend verleden – feminisme en kunst in Nederland in Perdu

Feminisme en activisme leven. Online, bij protesten en in kunst lijkt politieke strijd zichtbaarder dan ooit. Door de betuiging van internationale solidariteit en de omarming van internationale denkers en stromingen, resoneert een wijd amalgaam van (historische) denkstromingen door het Nederlandse activistische discours, dat mede door deze aanwakkering ongekend fris en scherp is.

Dit activisme was ook eerder al springlevend. Binnen Nederland legden historische bewegingen deels de fundamenten voor de wijze waarop nu over feminisme en de relatie tussen het politieke en persoonlijke gesproken wordt. Perdu brengt een hommage aan twee 20e eeuwse groepen, die nog altijd een belangrijke band met het heden lijken te onderhouden.

Elly de Waard, aanvoerder van de Nieuwe Wilden, zal vertellen over de insteek van de beweging en in discussie gaan met Hannah van Binsbergen, de jonge dichter die, net als de Nieuwe Wilden, schrijft over vrouwelijkheid, lichamelijkheid en feminisme. Onder leiding van Neerlandica Lisanne Snelders zullen zij in gesprek gaan. Kunstenaar Patricia Kaersenhout, die eerder grote portretten van Nederlandse feministen als Gloria Wekker en Philomena Essed maakte, zal daarnaast een lezing geven over haar werk en toekomstige projecten, bijgestaan door collega’s en medewerkers. Deze bijdragen zullen worden afgewisseld met korte lezingen waarin jonge schrijvers en kunstenaars zullen reflecteren op hun verhouding tot feministische geschiedenissen en de rol van politiek in hun eigen werk.

Sprekers zijn:
Elly de Waard schreef jarenlang over popmuziek voor onder andere de Volkskrant. Zij debuteerde in 1978 met de bundel Afstand. In de tijd die is haar meest recente bundel. De Waard is de aanjager van de geruchtmakende groep dichteressen De Nieuwe Wilden van wie in 1987 een bloemlezing poëzie bij Uitgeverij Sara verscheen.

Hannah van Binsbergen recenseert filosofie voor Trouw en debuteerde in 2016 met de poëziebundel Kwaad gesternte waarvoor zij onder andere de VSB Poëzieprijs 2017 toebedeeld kreeg.

Patricia Kaersenhout studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en onderzoekt in haar werk kwesties als de Afrikaanse diaspora, feminisme, racisme en het slavernijverleden. Een van haar exposities, Proud Rebels, gaat over de belangrijke groep zwarte feministen die in/vanaf de jaren tachtig actief is.

Linda Veldman studeerde Filosofie en Cultural Analysis in Amsterdam en Berlijn, ze werkt o.a. als redacteur en vertaler en schrijft poëzie, vaak in meerdere talen. Afgelopen zomer ging ze als dichter met deBuren naar Parijs, sindsdien staat ze met enige regelmaat op het podium om haar gedichten voor te dragen.

Lisanne Snelders promoveert op de culturele herinnering aan Nederlands-Indië. Zij was in het verleden hoofdredacteur van het literatuurwetenschappelijke tijdschrift Vooys en redacteur bij Perdu.

Tickets aan de deur en via deze link.

2 juni 2017
Aanvang: Zaal open: 19:30 | Aanvang: 20:00 | Entree: € 9 / € 6
Perdu, Kloveniersburgwal 86
Amsterdam