Agenda

Lezingen over Kafka: De gedaanteverwisseling en Het proces

Op dinsdagavond 12 oktober staat De gedaanteverwisseling van Franz Kafka op het programma van het Goethe Instituut in Amsterdam. Sprekers zijn o.a.: Frits Abrahams, Cor de Back, Midas Dekkers en Willem van Toorn.

Cor de Back geeft een lezing over de invloed van Kafka op de wereldliteratuur en de Nederlandse letteren. Frits Abrahams vertelt over de doorgaans problematische verhoudingen die Kafka met vrouwen had.
In De gedaanteverwisseling merkt de hoofdpersoon Gregor Samsa bij het ontwaken dat hij ‘s nachts in een reusachtig ongedierte is veranderd. Kafka laat in deze novelle zien hoe zijn omgeving op deze angstaanjagende gedaanteverwisseling reageert. Midas Dekkers legt uit welke speculaties er op Gregor Samsa zijn los gelaten. Wat voor dier is het eigenlijk? Een kever, een andere diersoort?
In 2009 verscheen De gedaanteverwisseling en andere verhalen, in de vertaling van Willem van Toorn. Zijn vertaalopvattingen illustreert Willem van Toorn aan de hand van exemplarische voorbeelden. Daarna gaat Cor de Back met Willem van Toorn in gesprek, onder meer over de vertaling van Het proces, waar Van Toorn momenteel aan werkt.

Op woensdag 13 oktober staat Het proces op het programma van De Balie.

De ambiance van grauwe overheidsgebouwen, bevolkt door bureauchefs en klerken die er een zeker behagen in scheppen hun cliënten met ondoorzichtige formaliteiten aan het lijntje te houden, vormt de achtergrond van Kafka’s beroemdste roman Der Prozess (postuum gepubliceerd in 1925). De hoofdpersoon Josef K. wordt in staat van beschuldiging gesteld, komt na een aanvankelijke vorm van huisarrest weer op vrije voeten, maar dient zich op gezette tijden te komen verantwoorden voor de rechtbank. Waar die rechtbank gevestigd is, wie precies de rechters zijn, hoe hij zich kan verdedigen, en – het allerbelangrijkste! – wat hem precies ten laste wordt gelegd, blijft in nevelen gehuld. Criminoloog Willem de Haan ontraadselt vanuit de context van de roman wat Josef K. misdaan kan hebben. Schrijvers die Kafka bewonderen gaan een krachtmeting met hem aan. Bart Koubaa en Mohana van de Kroonenberg schrijven een verhaal over iemand die nergens aankomt, in de geest van Het slot. Jamal Ouariachi schrijft over Gregor Samsa, vanuit het perspectief van een van zijn familieleden. Marja Pruis beschrijft een gedaanteverwisseling in een dier naar eigen keuze. De schrijvers lezen hun Kafkaiaanse verhalen voor en geven een toelichting. Cor de Back presenteert de avond.

Beide avonden i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA).

Franz Kafka: De gedaanteverwisseling
Lezing | gesprek
Dinsdag 12 oktober 2010, 20.00 uur
Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00

Franz Kafka: Het proces
Lezing | gesprek
Woensdag 13 oktober 2010, 20.00 uur
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Toegang: € 10,00 | met korting: € 8,00/5,00
020 5535155

De gedaanteverwisseling en Het proces zijn opgenomen in het Verzameld werk van Kafka en is verkrijgbaar bij uitgeverij Querido. Prijs € 19,95.