Agenda

Literair archief Gerrit Komrij naar Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum heeft vandaag bekend gemaakt dat zij het literaire archief verwerft van Gerrit Komrij (1944) , criticus, polemist, columnist, toneelschrijver, vertaler, tijdschriftredacteur, poëziebloemlezer, dichter en romanschrijver.

Komrij, die door Kees Fens gekenschetst werd als ‘een eenmansbedrijf met een ongekend hoge productie’,  staat bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik. Zijn werk is veelvuldig bekroond en in 1993 ontving de literaire duizendpoot de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. De jury prees hem bij die gelegenheid om zijn brille, stijlgevoel, vernuft en vitaliteit. Van 2000 tot 2004 was Komrij Dichter des Vaderlands.

Het dankzij de bemiddeling van Jan Juffermans verworven archief bestaat onder meer uit handschriften ? in meerdere varianten en voorzien van aantekeningen ? van Komrijs ‘Portugese’ roman Over de bergen (1990) en van alle vroege dichtbundels zoals Maagdenburgse bollen en andere gedichten (1968), Tutti-Frutti (1972) en Fabeldieren (1979). Ook zijn er documenten in te vinden die betrekking hebben op de periode dat Komrij de leiding had over de Nederlandse tak van de internationaal vermaarde literaire erotische uitgeverij Olympia Press. Vele brieven behoren tot de aanwinst, waaronder die van Hans Warren en de hartelijke correspondentie met Kees en Barbara van Kooten. Noemenswaardig zijn ook de documenten rondom Komrijs vertaling van het beroemde kattenboek van T.S. Eliot, waarop de Nederlandse vertaling van de musical Cats is gebaseerd. Drie portrettekeningen door Theo Daamen, de schilder van het portret ‘Komrij met kat’ dat in de Nationale Schrijversgalerij hangt, completeren de aanwinst.
Om de overdracht van dit belangwekkende archief feestelijk te vieren, zal Gerrit Komrij zaterdag 18 september in het Letterkundig Museum optreden voor publiek. Het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren is daarom noodzakelijk:  info@letterkundigmuseum.nl of 070-3339666.

Datum: zaterdag 18 september
Aanvang: 15 uur
Prijs: € 7,50 (exclusief entree museum)
Museumkaarthouders en Vrienden van het Museum betalen € 5

Daarnaast wijdt het Letterkundig Museum een kleine tentoonstelling aan de belangrijke aanwinst. Hierin zal onder meer een handgeschreven versie van het gedicht Zelfportret te zien zijn. Deze en andere hoogtepunten uit het archief zijn vanaf zaterdag 18 september te bewonderen. De expositie valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.