Agenda

Literair Festival Saint Amour Vlaanderen– 10 t/m 19 Februari

De negentiende editie van het Vlaams literaire festival Saint Amour staat in het teken van De Onbereikbare. De ideale liefde die (vaak) onbereikbaar blijft. Denk aan Orpheus en Eurydice, geliefden die elkaar tot tweemaal toe kwijtraakten en uiteindelijk in het schimmenrijk met elkaar vereeuwigd werden. Of Dante en zijn onbereikbare Beatrice en die hij een hoofdrol gaf in zijn Divina commedia. Sindsdien adoreren en vervloeken tal van schrijvers de onbereikbare geliefde, die te jong is of te oud, te ver, te nabij, te mooi, te dood, te getrouwd.

Tijdens Saint Amour zal De Onbereikbare bezongen worden door een gezelschap jonge en gevestigde schrijvers zoals: Peter Buwalda, Wim Helsen, David Mitchell (10, 11 en 12 februari), Connie Palmen, P.F. Thomése, David Vann en Floortje Zwigtman.

De Onbereikbare  in Peter Buwalda’s debuutroman Bonita Avenue leidt naar pornografie en schizofrenie. P.F. Thomése (J.Kessels: The Novel) kiest uit zijn verschillende stijlen de hilarische. David Mitchell heeft het in zijn meest recente roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet (2010) over een jonge domineeszoon, die verliefd wordt op een Japanse vroedvrouw voor zij bij een brand verminkt raakt. David Vann beschrijft in Caribou Island de menselijke eenzaamheid en het onvermogen geluk te verwerven. In de trilogie Een groene bloem van Floortje Zwigtman gaat de zestienjarige Adrian Mayfield in het Londense homomilieu op zoek naar zijn Grote Liefde. Grande dame van de Nederlandse literatuur Connie Palmen confronteert het publiek met de ultieme onbereikbaarheid en cabaretier-acteur Wim Helsen brengt een nieuwe tekst op z’n ‘Wimhelsens’.

Naast treurdichten, lofzangen en andere literair gehunker zal er naar goede gewoonte ook film en muziek zijn. Voor dit laatste zorgt Dez Mona, het combo rond Gregory Frateur en Nicolas Rombouts versterkt met Tijs Delbeke. Zij combineren jazz met gospel en experimentele muziek. Moderator van dit alles is Sven Speybrouck.

Bekijk hier de speellijst (onder aan de geopende pagina).