Agenda

Literair festival Schrijversblock te Almere

Zondag 4 november 2012 vindt de  tweede editie van het Almeerse literair Festival Schrijversblock plaats.

Tijdens deze dag zullen twintig Nederlandse en Vlaamse schrijvers optreden bij twintig Almeerse gastgezinnen rondom het Weerwater te Almere. In drie sessies van een uur kunnen de favoriete schrijvers bezocht worden. Aan de spreekwoordelijke keukentafel kan geluisterd worden naar het werk van de betreffende schrijver.

Per bezoek schuiven twintig gasten aan tafel. U kunt deze middag op de fiets of per voet naar drie van uw favoriete schrijvers. Zij zullen uit hun werk voordragen en met u in discussie willen gaan. Dit onder het genot van een kopje koffie of thee. De schrijvers komen met plezier naar Almere voor dit unieke en intieme evenement.

Bezoekers kunnen drie schrijvers bezoeken in drie bijeenkomsten van een uur. Per bezoek is er plaats voor maximaal twintig gasten. Aan de hand van een bijgeleverde stadskaart kunt u uw favoriete schrijver vinden en uw eigen route bepalen. Het is niet mogelijk om vooraf een schrijver te reserveren, dus hou een reserveschrijver in beeld.

Belgie wordt vertegenwoordigd door de schrijvers Herman Brusselmans, Annelies Verbeke en Kristien Hemmerechts. Sinds de jaren tachtig vertegenwoordigen zij de nieuwe lichting in de Vlaamse literatuur. Brusselmans is een van de meest verguisde, maar ook een van de meest gelezen schrijvers. Zijn werk wordt gekenmerkt door drank, seks en verveling. Hij is populair, vooral bij een jong publiek. Kristien Hemmerechts schrijft ijzersterke romans, haar recente boek Gitte is een slimme combinatie van thriller, liefdesvertelling en campusroman. De debuutroman Slaap van Annelies Verbeke is een bestseller en in 25 landen uitgegeven. Deze maand komt haar boek Naar de stad uit.

Spraakmakende Nederlandse schrijvers zijn ook aanwezig: schrijfster Karin Amatmoekrim bijvoorbeeld. Haar laatste boek gaat over een allochtoon op het gymnasium. Hierover zegt ze: ‘Het is een boek over een oermens op een kakschool’. Of Robert Vuijsje, die bekend werd door zijn zedenschets Alleen maar nette mensen. Verder zijn Tommy Wieringa van de bestseller Joe Speedboot en Christiaan Weijts present. Weijts lang verwachte grote roman Euforie komt in november uit.

Twintig schrijvers vertellen over hun werk en het schrijfproces in evenzoveel woningen rondom het weerwater. Alle schrijvers staan vermeld op www.schrijversblock.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site en bij de nieuwe bibliotheeken Selexyz. Dit jaar zijn er duo-kaarten tegen gereduceerd tarief en jongeren betalen op vertoning van hun school- of studentenpas slechts € 2,50 bij de balie van de bibliotheek.

Deelnemende schrijvers zijn:
Herman Brusselmans, Robert Vuijsje, Karin Amatmoetkrim, Tommy Wieringa, Ernest van der Kwast, Robert Anker, Khalid Boudou, Connie Braam, Ronald Giphart, Kristien Hemmerechts, Vonne van der Meer, Jan van Mersbergen, Bert Natter, Monika Peetz, Chris Rippen, Stephan Sanders, Carolina Trujillo, Vrouwkje Tuinman, Annelies Verbeke, Christiaan Weijts.

Klik hier voor de routekaart en de diverse locaties.

Literair Festival Schrijversblock
Zondag 4 november
Tussen 13.00 uur en 17.00 uur