Literaire Prijs Gelderland 2010

Zestiende editie schrijfwedstrijd van start

Literair tijdschrift Parmentier en literair festival De Wintertuin organiseren, in opdracht van de provincie Gelderland, de Literaire Prijs van de provincie Gelderland. In de zestiende editie van deze open schrijfwedstrijd is het thema ‘leegte’.

Thema: leegte

Leegte, leegte die ademt ? zo heet de lijvige studie van Yra van Dijk over het typografische wit in de moderne poëzie. Van Dijk vraagt zich in dit boek af waarom we bij het lezen naar de letters kijken en niet naar het wit daaromheen, terwijl dit wit voor alles betekenis oplaadt. Over de blik op het afwezige, de leegte, de open ruimte is lang en diep nagedacht door belangrijke Nederlandstalige dichters als Leopold, Van Ostaijen, Nijhoff en Faverey.

 Kortverhaal of gedichten

Voor deze editie van de Literaire Prijs van de provincie Gelderland worden beginnende schrijvers uitgenodigd om met bovenstaande dichters mee te denken, en de mogelijkheden van een blanco vel papier te benutten door een kortverhaal (1000-1400 woorden) te schrijven of drie (korte) gedichten met als onderwerp ‘leegte’. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het typografische wit van Van Dijk, maar ook over de angst voor open ruimtes, de leegte van het heelal, of over een wielrenner die zich ‘leeg’ gereden heeft.

 Reglement

Deelname aan de wedstrijd staat open voor iedereen in het Nederlandse taalgebied. Om deel te nemen dienen schrijvers eerst een wedstrijdreglement aan te vragen, bij voorkeur per e-mail: info@literairtijdschriftparmentier.nl , of eventueel telefonisch: 06-42234041. Inzendingen zonder aanvraag van het reglement worden van deelname uitgesloten. Inzendingen moeten uiterlijk 1 maart 2010 in het bezit zijn van Parmentier.

 Jury en uitreiking prijzen

Een vakjury zal de inzendingen beoordelen. Op 30 mei 2010 vindt de uitreiking van de prijzen plaats. Aan de prijs is een bedrag van € 1.250,- verbonden.

 www.literairtijdschriftparmentier.nl

www.wintertuin.nl

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 februari 2011

Een begenadigd verteller
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

We hangen aan zijn lippen. Paul Glaser is een begenadigd verteller en tijdens zijn lezing in het auditorium van het Joods Historisch Museum op 23 januari 2011, zijn alle plaatsen tot de laatste stoel bezet. Uitvoerig gaat hij in op de belevenissen van de zuster van zijn vader, tante Roosje, zoals die ook zijn verwoord in zijn gelijknamige boek.

Lees meer