Agenda

Literaire salon rond biografie Geert van Oorschot

In samenwerking met het Literatuurmuseum (voorheen Letterkundigmuseum) is er een Literaire salon georganiseerd rondom de biografie Geert van Oorschot, uitgever, van Arjen Fortuin. Een biografie over het leven van een uitgever van naoorlogse literatuur waarin anekdotes en citaten het grotere verhaal inkleuren. Maar het is ook een boek over de politiek en het literaire leven in de tweede helft van de 20e eeuw. Fortuin is literatuurcriticus en columnist bij NRC  Handelsblad.

Van Oorschot was naast uitgever ook een fervent brievenschrijver, schreef verschillende verhalenbundels en de roman Mijn tante Coleta (1976) onder de naam R.J. Peskens. Als dichter debuteerde onder zijn eigen naam in Links Richten met socialistische verzen. Zijn poëzie werd gebundeld in De turfgravers (1930) en Gevangenis (1932). Van Oorschot bracht als dienstweigeraar enige tijd door in de strafgevangenis van Scheveningen, waar hij tot het inzicht kwam dat hij geen goed dichter was. Begin jaren dertig begon hij een colportageboekhandel om schrijvers en dichters die hij wél de moeite waard vond aan de man te brengen.

Actrice en organisator van de Literaire Brunch in Den Haag Annelies van der Bie, zal een verhaal voorlezen van R.J. Peskens.

Reserveren: spit.hans@gmail.com
T. 0681309892

 

 

27 november 2016
Aanvang: 13.30 - 16.30 (Bezoekers salon hebben vanaf 12.00 uur gratis toegang tot het museum)
Literatuurmuseum, Prins Willem Alexander Hof 5
Den Haag