Agenda

M. Vasalis. Een biografie – Maaike Meijer

Bij uitgeverij Van Oorschot verschijnt op 18 februari a.s. de biografie van Vasalis (1909-1998). Tien dagen later zal dit boek feestelijk gepresenteerd worden in de Rode Hoed.

In M. Vasalis. Een biografie ontvouwt zich een uniek vrouwenleven uit de twintigste eeuw: haar jeugd in Den Haag, medicijnenstudie in Leiden, haar specialisatie tot (kinder-) psychiater, een lang verblijf in Zuid-Afrika, haar huwelijk met Jan Droogleever Fortuyn vlak voor de moeilijke oorlogsjaren in Amsterdam, hun latere verhuizing naar het noorden van het land, haar gezin en werk, de vele vriendschappen en correspondenties met andere kunstenaars, schrijvers, dichters en uitgevers. In dit intense en drukke bestaan bleek ternauwernood tijd en ruimte over voor een dichterschap, dat voor vele honderdduizenden liefhebbers een begrip werd, waarvoor Vasalis de hoogste literaire prijzen ontving.

Rondom de verschijning van de biografie reist de auteur, Maaike Meijer door het land om lezingen te geven. Op de website van de uitgeverij staat een overzicht.

Op de avond van de presentatie belichten kenners en liefhebbers Vasalis van diverse kanten: Léon Hanssen en Maaike Meijer praten over de biografie. Oek de Jong vertelt over de spiritualiteit die hij in Vasalis` gedichten aantreft. Judith Herzberg, Liesbeth Lagemaat en Peter Swanborn lezen poëzie van Vasalis voor. Cees Rümke vertelt over Vasalis in relatie tot haar werk als psychiater. Op deze feestelijke avond wordt muziek gemaakt door Shura Lipovsky (zang), Bart Lelivelt (accordeon), Paul Prenen (piano), Marjolijn van Roon (blokfluit), Maaike Roelofs (cello), Jacques Verheyen (piano) en Bert Vos (viool). Mieke van der Weij presenteert de avond.

Kaarten zijn hier te bestellen.

Maaike Meijer (1949) is hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Zij werkte zes jaar aan M. Vasalis. Een biografie en kreeg van de familie toegang tot alle archieven. Ze publiceerde veel over Vasalis en deed eerder onder meer onderzoek naar Nederlandse dichteressen van na de Tweede Wereldoorlog.

Maandag 28 februari, De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam, tel: 020-6385606
aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

M. Vasalis. Een biografie

Auteur: Maaike Meijer
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot
Prijs: € 35,-