Agenda

Márai Marathon, hommage aan Sándor Márai.

De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) werd in 1998 met de uitgave van Gloed herontdekt. Het literaire succes werd gevolgd door een toneelbewerking in 2002 van Ger Thijs, onder regie van Ursul de Geer.
Later zijn ook Kentering van een huwelijk en De gravin van Parma op het toneel gebracht.
Naast de regie van bovenstaande producties heeft Ursul de Geer de toneelvertelling Bekentenissen gemaakt over leven en werk  van Márai, gebaseerd op de autobiografische romans Bekentenissen van een burger en Land, land!...

Voor de vele bewonderaars van Sándor Márai  en voor wie een voorstelling gemist heeft of nog een keer wil zien, maar vooral als eerbetoon aan de Hongaarse meester wordt in mei 2010 in de vier grote steden, een Márai Marathon gehouden.
Op deze marathon worden Gloed en Kentering van een huwelijk ten tonele gebracht en Ursul de Geer brengt zijn persoonlijke toneelvertelling Bekentenissen. Verder wordt de avond opgeluisterd met filmfragmenten en is er de mogelijkheid om boeken te kopen.

Sándor Márai werd op 11 april 1900 geboren in het Hongaarse Kassa (nu Kosice, Slowakije) in een rijk burgerlijk milieu. Hij studeerde in Leipzig, Frankfurt en Berlijn, vertaalde Trkal en Kafka in het Hongaars en was van 1923 tot 1929 correspondent van de Frankfurter Zeitung in Parijs. Vanaf 1929 publiceerde hij romans, verhalen, gedichten, essays en toneelstukken. Gedurende de nazi-tijd leidde hij in Boedapest een teruggetrokken leven. Na de Wereldoorlog wees Márai het communisme af en ging in ballingschap in Italië en de Verenigde Staten. Zijn boeken werden in Hongarije verboden en verschenen vrijwel onopgemerkt in het buitenland. De laatste jaren van zijn leven leidde hij met zijn joodse vrouw een eenzaam bestaan in de VS, waar hij op 22 februari 1989 in San Diego zelfmoord pleegde. Sándor Márai wordt sedert zijn herontdekking in 1999 door literatuurliefhebbers algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Europese schrijvers van de twintigste eeuw.

De boeken van Sándor Márai zijn verkrijgbaar bij Uitgeverij Wereldbibliotheek.

De Márai Marathon vindt plaats:
In Den Haag op 1 en 2 mei
In Utrecht op 8 en 9 mei
In Rotterdam op 15 en 16 mei
In Amsterdam op 22 en 23 mei.
Voor meer informatie, klik hier.