Agenda

Margreet den Buurman over Thomas Mann

Donderdag 24 maart om 20.00 uur houdt Margreet den Buurman, in het kader van de boekenweek met als motto Curriculum Vitae – Geschreven portretten, een lezing over haar onlangs verschenen Thomas Mann biografie, bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.
Het beschrijven van een groots leven als dat van Thomas Mann (1875 Lübeck ? 1955 Zürich) is meer dan een avontuurlijke reis. Natuurlijk kennen wij hem als auteur van de Buddenbrooks, een roman die in 1901 verscheen ? in dat jaar verzucht hij ‘wie zegt dat er 100 exemplaren worden verkocht?’ ? en daar vervolgens in 1929 de Nobelprijs voor ontvangt, auteur van De dood in Venetië, Doctor Faustus en De Toverberg.
Thomas Mann bleef zijn hele schrijversleven schatplichtig aan het milieu waar hij uit voortkwam, een welvarend koopmansgeslacht uit Lübeck dat met de vroege dood van zijn vader teloorging.
In de biografie komt het belang van zijn achtergrond aan bod, evenals de complexe relaties met zijn vier jaar oudere broer Heinrich, zijn vrouw Katia en zijn zes kinderen. De focus ligt echter vooral op het schrijverschap van Mann, aangezien dit wordt beschouwd als datgene wat van hem in onze tijd als universeel geldend is overgeleverd. Mann is vooral de auteur van het Fin de siècle en van het interbellum. Met moeite nam hij afscheid van Duitsland toen het land was uitgeleverd aan de nazi’s.
Zijn leven lang worstelde Mann met zijn positie als schrijver en publieke persoon, in een om hem heen veranderende wereld. Hij verzuchtte daarbij weleens dat velen iets over hem vonden, maar dat hij zelden werd gekend.
Margreet den Buurman is literatuurwetenschapper, vertaler Duits en auteur.
De toegang is gratis, graag reserveren via haarlem@athenaeum.nl of 023-5318755

Gedempte Oude gracht 70,
Haarlem