Marion Bloem viert in augustus haar jubileum met een nieuwe roman

Door Ingrid van der Graaf

Op 24 augustus 2012 viert Marion Bloem haar zestigste verjaardag en tevens het feit dat ze veertig jaar schrijfster is. In dit kroonjaar waarin ze welgeteld honderd wordt, verschijnen drie boeken van haar hand. In mei van dit jaar verscheen het fullcolour reisboek Het Bali van Bloem,  op dit moment ligt de eenmalige, goedkope editie van haar klassieke boek Geen gewoon Indisch meisje in de winkel en op 30 augustus verschijnt haar nieuwe roman Een meisje van honderd.

Een meisje van honderd vertelt het levensverhaal van Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Dat is haar gave en haar noodlot. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. De rest van haar leven is ze op zoek naar iets of iemand die het gemis van haar verwanten kan opvullen. Ze wordt opgenomen in een gezin dat haar helderziendheid nodig heeft om geesten uit hun huis te verjagen. Moemie en de nazaten van de adoptiefamilie worden gevolgd in heden en verleden in een caleidoscopisch verteld familie-epos. Dit rijke boek voert de lezer langs honderd jaar geschiedenis: van het koloniale verleden, wereldoorlogen, Japanse gevangenenkampen en het onafhankelijke Indonesië tot aan de skypende Indische oma’s in het heden.

Het Bali van Bloem
Sinds 1977 bezoekt Marion Bloem het eiland om te schrijven en tot rust te komen. In al die jaren heeft ze het eiland zien veranderen. Haar liefde voor de unieke cultuur, de hartelijke bevolking en de verdraagzaamheid die ervoor zorgde dat Bali een knooppunt van invloeden werd, bleef al die tijd overeind. In het boek zijn zestien verhalen opgenomen die ze in de loop der jaren schreef, maar ook nieuwe stukken. Daarnaast bevat het een schatkamer aan informatie over religie, cultuur, invloed van toerisme, het milieu, praktische adviezen voor wie het paradijselijke eiland bezoekt en een selectie familierecepten. De foto’s uit het archief zijn van haar man Ivan Wolffers en maken deze bundel helemaal af.

Geen gewoon Indisch meisje
De zusjes Sonja en Zon zijn in vele opzichten elkaars tegenpolen. Vooral de manier waarop ze met hun afkomst omgaan. Sonja is aangepast aan Holland en wil dan ook niet herinnerd worden aan haar Indische afkomst. Zon daarentegen droomt weg bij verhalen van haar vader over vroeger.
In Geen gewoon Indisch meisje laat Marion Bloem de spanningen zien tussen de Indische thuisomgeving en de Hollandse buitenwereld. Met deze roman heeft Marion Bloem een krachtige stem gegeven aan de tweede generatie Indische Nederlanders.

Alle drie boeken verschijnen (of zijn verschenen) bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer