Moderne Amerikaanse verhalen

Volgende maand zal bij uitgeverij Atlas Moderne Amerikaanse verhalen verschijnen, samengesteld door Aart Hoekman en Emile Brugman. Een omvangrijke verzameling uit de gouden eeuw van het Amerikaanse korte verhaal. In deze reeks verschenen eerder Moderne Turkse verhalen, Moderne Roemeense verhalen en Moderne Russissche verhalen.

Het korte verhaal is kenmerkend voor de Amerikaanse literatuur. Elke Amerikaanse auteur lijkt zich thuis te voelen in het genre dat hem in staat stelt eerlijk en openhartig te zijn, authentiek en direct. Als iets Amerikaanse korte verhalen typeert dan is het wel het gebrek aan ironische distantie. In deze bundel is gekozen voor schrijvers die een verhaal vertellen die een gewoon leven leiden, niet hoogdravend of bijzonder. Ze worden rauw en onverholen geschreven, hun leven wordt niet mooier gemaakt dan het is. Eerlijk, oprecht. En dus komen we veel geweld tegen, alcoholisme, sexueel misbruik, huwelijksproblemen, ziekte en uitzichtsloosheid. Het zijn verhalen die beklijven, alsof we het zelf hebben meegemaakt. Ze zijn zo overtuigend geschreven dat de lezer direct verwantschap voelt, herkenbaarheid. Het worden ónze levens, ónze zorgen. Naast veel inmiddels klassieke verhalen van beroemde naoorlogse auteurs als John Cheever, Raymond Carver, Tim O’ Brien en Richard Ford zijn ook minder bekende maar minstens zo aangrijpende verhalen van onde andere Eudora Welty, Richard Bausch, Adam Haslett en Kevin Canty in de bundel opgenomen.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer