Nacht van de Poëzie verspreidt zwerfbundels

Gedichten voor de ‘staarders’ in Nederland

Tot en met zaterdag 17 september verspreidt de organisatie van De Nacht van de Poëzie vele tientallen gratis dichtbundels op plekken waar veel ‘staarders’ zijn. Staarders worden vaak aangetroffen in en rond winkels. Het zijn veelal mannen die in de beurt van pashokjes op hun vrouw of vriendin staan te wachten. Of wachtenden in de rij voor een pinautomaat of bij de kassa. De Nacht van de Poëzie wil deze mensen afleiding bieden door ze een poëziebundel te geven.
“De dichtbundels zijn feestelijk verpakt en er zit een briefje op: voor de eerlijke vinder,” aldus een woordvoerder van de organisatie van de Nacht van de Poezie. “De bundels hebben we over van de 29 vorige edities en er staan gedichten in die speciaal voor ons geschreven zijn. In plaats van ze op de plank te houden, wilden we de gedichten de wereld in sturen. ”
Winkelend publiek moet niet vreemd opkijken als er ineens een cadeautje onder de stoel ligt, of op de rand van een plantenbak.
“Normaal kijken staarders naar het winkelend publiek of naar hun smartphone, nu worden ze verrast met poëzie. Wellicht biedt het lezen van gedichten de Staarders een welkome afleiding. ‘En, aldus een van de organisatoren, het is ontzettend leuk om te doen en het komt voor dat iemand achter je aan rent en zegt; Je bent iets vergeten.’

De poeziebundels worden hoofdzakelijk in en rond Utrecht gevonden.

Zaterdag 17 september vindt de 30e Nacht van de Poëzie plaats in de Stadsschouwburg Utrecht. Ook in dit jubileumjaar zijn alle ingrediënten van Vredenburgs grote literaire festival weer aanwezig: meer dan twintig van de meest vooraanstaande dichters van dit moment, de twee wakende presentatoren Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk, een gratis Nachtbundel voor elke bezoeker, de boekverkopers, entr’actes van internationale allure en een levendige ALL STAR SLAM NIGHT, georganiseerd door het Poëziecircus.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer