Agenda

Nederlandse dichterstour van New York naar Pitsburg en weer terug

In april reizen de dichters Pieter Boskma, Hélène Gelèns, Erik Jan Harmens, Lucas Hirsch, John Schoorl en Joost Zwagerman af naar New York en Pittsburgh om Amerikaanse poëzieliefhebbers kennis te laten maken met de bloeiende diversiteit van de Nederlandse poëzie. De dichters, allen sterk geïnspireerd door de Amerikaanse literatuur, onderzoeken waarom de invloed hiervan op hun poëzie zo groot is. Gelijktijdig proberen ze een antwoord te vinden op de vraag of Nederlandse poëzie ook Amerikaanse dichters kan beïnvloeden.

Het tourschema ziet er als volgt uit:
Vrijdag 13 april 2012: Columbia University
Zaterdag 14 april 2012:  Poets House, New York
Dinsdag 17 en woensdag 18 april 2012: City of Asylum, Pittsburgh
Vrijdag 20 en zaterdag 21 april 2012:  Ledig House, Omi (New York)

De dichters zullen onder andere door middel van columns in landelijke dagbladen, blogs en twitter het thuisfront op de hoogte houden van deze unieke trip. Het Amerikaanse literair tijdschrift Pleiades: A Journal of New Writing publiceert in juni 2012 vertaald werk van de Nederlandse dichters die deelnemen aan deze toer.

Kleine Revolutie Producties is een stichting die zich tot doel heeft gesteld literaire activiteiten in Haarlem en omstreken te organiseren en te promoten. De stichting streeft naar betaalbare en voor een breed publiek toegankelijke optredens van Nederlandstalige dichters die reeds werk hebben gepubliceerd of binnenkort hun debuut als dichter zullen maken. De nadruk ligt op poëziegerelateerde activiteiten en op literaire activiteiten waarbij de samenwerking met andere kunstdisciplines een belangrijke rol speelt. Streven daarbij is literaire activiteiten zoveel mogelijk op bijzondere locaties te laten plaatsvinden. Waarvan deze Amerika tour een voorbeeld is.

Deze tour wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Nederlands Consulaat in New York (Ministerie van Buitenlandse Zaken), LIRA en het Nederlands Letterenfonds.

Website www.kleinerevolutieproducties.nl