Agenda

Nieuw denkers initiatief Brandstof opent op 24 september met een festival

Brandstof is een onafhankelijke stichting en ontstaan in 2010. Na een gedegen voorbereidingstijd, waarin het project vorm  kreeg is Brandstof klaar om van start te gaan met de presentatie van een veelbelovend programma voor het komend jaar. Aanstaande zaterdag wordt dit feit gevierd met een openingsfestival in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Daar wordt de agenda van het komend jaar gepresenteerd door sprekers als Atte Jongstra, Maarten Doorman, Renske de Greef en Ad Verbrugge.

Brandstof is geïnspireerd op de ‘Engelse School of Life’ (een project van Alain Botton) die zich tot doel stelt inzicht te verwerven door middel van actieve programma’s – om levensvragen van alledag op grootse wijze te kunnen oplossen. De programma’s gaan in op zeven gebieden die de basis vormen voor een succesvol leven: werken, vriendschap, geld, lichaam, geest, familie en liefde. In een informele setting wordt er met zo’n vijfentwintig deelnemers een gesprek gevoerd over vragen die voor deze tijd van belang zijn. Uitgaand van het principe; door vragen te stellen vergaard men wijsheid. Er wordt ingegaan op vragen waarom het bijvoorbeeld belangrijk is om kalm te zijn. Brandstof wil uitdagen om na te denken over dit soort vragen. Om daarna in dialoog te gaan met oorspronkelijke denkers en om zelf aan de slag te gaan. Zo ontstaat nieuwe ruimte in je hoofd en wordt de blik op het persoonlijke en professionele leven scherp gesteld.

Filosofie is populair en groeit. Ook onder jonge mensen slaan klassieke ideeën over het leven steeds meer aan. Niet gek als je bedenkt dat ze vooral op zichzelf zijn aangewezen. Vertrouwde mentoren als de kerk, de staat en ideeën uit de vorige eeuw hebben hun geloofwaardigheid verloren. Of zoals Rob Wijnberg – hoofdredacteur van nrc.next – in het Parool zegt: ‘Je bent je eigen autoriteit en dan groeit het belang van zelfreflectie’. Het doel van Brandstof is om dertigers op hun eigen niveau van behoefte helder na te laten denken over alledaagse onderwerpen die spelen in hun leven, zoals keuzestress, liefde, stadsleven en ambitie. Onderwerpen waarmee filosofen, wetenschappers en kunstenaars zich al eeuwenlang bezig houden. In de programma’s maak je kennis met belangrijke denkers van toen, verduidelijkt door toonaangevende denkers van nu. De sfeer is open en informeel, de toon belooft luchtig en plezierig te zijn.

Brandstof profileert zich als een merk in opbouw dat zich ten doel stelt om mensen aan het denken te krijgen op ieders eigen niveau van behoefte. Daarom werken ze samen met een aantal partners waarmee dit doel bereikt wordt. Radio 538, HUMAN, De Arbeiderspers, Filosofie Magazine, The School of Life en De Nieuwe Liefde.

 

Datum en tijd: 24 september 13:30u – 21:30u (incl. borrel en diner)
Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

www.brandstof.eu

http://www.youtube.com/watch?v=Whg6v3pLBK8