Nobelprijs voor de literatuur toegekend aan Mo Yan

Door Ingrid van der Graaf

Vandaag werd bekend dat de Nobelprijs voor Literatuur 2012 is toegekend aan de Chinese schrijver Mo Yan.  Het comité onderscheidde Mo Yan voor de wijze waarop hij ‘met hallucinatoir realisme volksvertellingen, geschiedenis en het hedendaagse met elkaar verenigt’.

Hiermee vervliegt de verwachtingsvolle hoop van onder ander Daan Heerma van Vos die deze week bij dwdd pleitte voor Cees Nooteboom als Nobelprijswinnaar voor Literatuur. En vanmorgen in Dagblad Trouw wist recensent/dichter Rob Schouten zeker dat Philip Roth het zou worden, om zijn ‘Grote, onontkoombare meesterwerken’. Evenals Trouw recensent Alle Lansu die dezelfde mening was toegedaan; ‘Voor het te laat is zou hij een plaats moeten krijgen in het pantheon van de wereldliteratuur’, aldus Lansu.

Het is Mo Yan (China, 1955) die de eer te beurt viel een plaats te krijgen tussen literaire grootheden als Knut Hamsun, W.B. Yeats,  Thomas Mann,  Luigi Pirandello,  Hermann Hesse J.M. Coetzee en José Saramago. En daarmee is hij de tweede Chinese schrijver  (Gao Xingjian in 2000) die de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt. Mo Yan is het pseudoniem van Guan Moye en betekent ‘spreek niet’, een herinnering aan de tijd dat vrijheid van meningsuiting in China nog niet zo wijdverspreid was.

Hij begon met schrijven toen hij bij het Volksbevrijdingsleger zat. Door zijn sociale kritiek is hij een van de bekendste schrijvers van China en is zijn werk vaak illegaal verspreid. In het Westen verwierf Mo Yan bekendheid door de met een Gouden Beer bekroonde verfilming van zijn roman Het rode korenveld uit 1987, onder regie van Zhang Yimou.
Andere boeken van hem zijn: De knoflookballades, Grote borsten en brede heupen, De wijnrepubliek en zijn laatst verschenen roman Leven en dood putten me uit. Zijn werk wordt wel omschreven als ‘Chinees magisch realisme’.

De prijs bestaat uit 8 miljoen kronen (928 duizend euro) en is een van de hoogste onderscheidingen in de literaire wereld. De winnaars kregen voorheen 10 miljoen kronen, door de crisis is dit 20 procent minder geworden. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt.

Voor uitgeverij De Geus is Mo Yan een waardevolle toevoeging aan de lijst van Nobelprijswinnaars waarop onder anderen J.M.G. Le Clézio (2008), Herta Müller (2009) en Liu Xiaobo (2010 Nobelprijs voor de Vrede) prijken.

De nieuwste van roman van Mo Yan, Kikkers, zal in december verschijnen. Kikkers is een toegankelijke roman over de éénkindpolitiek in China. Mo Yan droeg de roman op aan zijn tante, die verantwoordelijke was voor vele geboortes en abortussen in China. Het boek heeft tot veel discussie geleid.

Secretaris van de Academie, Peter Englund zei voor de bekendmaking gesproken te hebben met Mo Yan. ‘Hij zei verrukt en bang te zijn’; aldus Englund tegen persbureau AP.

 

Foto: © J. Kolfhaus, Gymnasium Marienthal

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer