Agenda

Nominaties Ida Gerhard Poëzieprijs bekend

Door Ingrid van der Graaf

Uit 100 inzendingen heeft de jury van de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012 , onder voorzitterschap van  Jacques Klöters, vandaag de drie genomineerde gedichtenbundels bekend gemaakt.

De Friese dichter Tsead Bruinja, is genomineerd met zijn bundel Overwoekerd. Anne Vegter met Eiland berg gletsjer (vorig jaar genomineerd voor de VSB Poezieprijs) en Henk van der Waal, met Zelf worden.

De prijsuitreiking van de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012 vindt plaats op vrijdag 16 maart 2012, tijdens een feestelijke avond in de Burgerzaal te Zutphen. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden. Tijdens deze feestelijke avond zullen de volgende dichters/artiesten optreden:
F. Starik, schrijver en voorheen stadsdichter van Amsterdam en leider van de Poule des Doods. ‘Starik is goed met de dood’, schreef hij zelf. Scherp observator die ernst en humor weet te mengen tot prachtige poëzie.
Ellen Deckwitz, dichter, debuteerde succesvol met de onheilspellende en veelzeggende bundel De steen vreest mij. En wordt gezien als een van de beste performers van Nederland.
De Vlaams zanger en tekstdichterRaymond van het Groenewoud met zijn band. Een muzikant die alle stijlen beheerst, een zanger die vroeger schreeuwde om meisjes en nu fluistert over de stilte.

De tweejaarlijkse poëzieprijs vernoemd naar Ida Gerhardt is in 1998 ingesteld door de gemeente Zuthpen.  Ida Gerhardt komt niet uit Zutphen maar woonde lange tijd in het vlakbij gelegen Eefde. Vanuit die plaats trok ze vaak naar Zuthpen om te werken of gewoon om er te vertoeven. Zoals te lezen in de bundel  Dolen en dromen (1980): ‘(…)  Anderhalf etmaal ben ik omgegaan / -mijzelf ontkomen, eindelijk mijzelf- / dolend en dromend in een kleine stad, / waar alles stem kreeg, alles open ging. / Steeds wetend: zo kan het maar eenmaal zijn.’

De Ida Gerhardt Poëzieprijs werd eerder gewonnen door Kees ’t Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg en Alfred Schaffer.

Op de volgend websites meer informatie over de genomineerden: www.tseadbruinja.nl; www.henkvanderwaal.nl  en
Anne Vegter

 

Prijsuitreiking 16 maart 2012
Aanvang 20.00 uur
Burgerzaal, Lange Hofstraat, Zutphen.

Kaarten à € 15,00 via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl en  bij
Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.