Agenda

NRC Leesclub Live tijdens festival Writers Unlimited

Agenda

Het duurt nog even maar een boek lezen vraagt tijd. Op 18 januari 2014 is er traditiegetrouw een aflevering van de Leesclub Live van NRC Handelsblad tijdens het Writers Unlimited festival in Den Haag. De Rode ruiterij van Isaak Babel zal besproken worden door Bas Heijne, Elsbeth Etty en schrijfster Sana Valiulina. Voor wie het boek gelezen heeft, of nu gaat lezen, wordt van harte uitgenodigd aan deze bespreking mee te doen.

Isaak Babel (1894-1940) was voorstander van de bolsjewistische omwenteling maar kon zijn ogen niet sluiten voor de soms gruwelijke gevolgen daarvan en juist daarom schreef hij er over. Om zijn verhalen zat de politie ende censuur hem voortdurend op de hielen. In 1939 werd hij uiteindelijk gearresteerd, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. In De Rode ruiterij verwerkte Babel zijn ervaringen als correspondent bij een kozakkenregiment in de Pools-Russische oorlog (1923-1925). Hij was daar heen gestuurd door zijn literaire mentor Maksim Gorki ‘om het echte leven te ontdekken’. De Rode ruiter is een bundel vol moord en doodslag, vooral willekeurig en onnodige moorden door bruut geweld en onverdraaglijke wreedheden door Babel op nuchtere toon beschreven en juist daarom zo indringend.

Maarten ’t Hart over De Rode ruiter: ‘Telkens moet je de tanden op elkaar klemmen, want datgene wat Babel met zijn ongeevenaarde beheersing van het métier ons voor ogen tovert, is zo verschrikkelijk, juist omdat het allemaal laconiek wordt verteld als gold het het verslag van een bijeenkomst van duivenmelkers.’

Lees hier een recensie van De Rode ruiter.

 

NRC Leesclub Live
Zaterdag 18 januari 2014
Tijd: 14.00 uur
Theater aan het Spui, Den Haag

Kijk op Writers Unlimited voor meer informatie over het festival.