Onder de meidoorn – Ai Mi

Het schoolmeisje Jing wordt tijdens de Culturele Revolutie naar een afgelegen bergdorp gestuurd voor ‘heropvoeding’. Wanneer haar vader als kapitalist gevangen wordt gezet, weet Jing dat haar toekomst en die van haar familie afhangt van hoe goed zij zich gedraagt in de ogen van de overheid. Eén verkeerde beweging en hun levens kunnen voor altijd verpest zijn.
Haar voorzichtige en stille bestaan komt op z’n kop te staan als ze verliefd wordt op Chen, de aantrekkelijke zoon van een hooggeplaatste militaire familie.Gezien het verschil in hun sociale afkomst is een verhouding tussen de twee uitgesloten. Maar hun wederzijdse aantrekkingskracht is sterk en niet te negeren. Dan verdwijnt Chen plotseling. Wanneer hij terugkeert in haar leven is er iets veranderd. Jing moet haar ideeën over liefde, eer en loyaliteit onder de loep nemen om te weten waar ze echt in gelooft.

Ai Mi is een pseudoniem. Ze is opgegroeid in China en woont nu in de Verenigde Staten. Ze schrijft alleen in het Chinees en leeft een zeer teruggetrokken leven. Onder de meidoorn is gebaseerdop ware gebeurtenissen. Ai Mi begon met het online publiceren van Onder de meidoorn in 2007 en al snel werd het de sensatie van het jaar. Vijftigplussers, die als eerste de Culturele Revolutie meemaakten, herkenden zichzelf terug in Jing en Chen. Ook geschoolde jongeren die gedwongen werden om de stad te verlaten en naar het platteland vertrokken voor hun herscholing, herkenden zichzelf erin terug. Jonge mensen, geboren in de jaren tachtig en negentig, voelden zich echter vooral aangetrokken door de pure, onschuldige liefde.
Drie jaar na publicatie heeft Onder de meidoorn de grenzen  tussen waarheid en fictie , literatuur en commercie, nostalgie en verwondering ruimschoots overtroffen.

LiuXinwu, romanschrijver: ‘Het is niet onredelijk om deze roman te linken aan de zogenaamde “littekenliteratuur” van dertig jaar geleden. Toch bezit dit verhaal een heel persoonlijke ondertoon: voor het eerst wordt openlijk gesproken over “seksuele onderdrukking in extreme omstandigheden” wat herkenbaar is voor een groot deel van het Chinese lezerspubliek. Het zorgt ervoor dat we een groter bewustwording ontwikkelen over wat we al wisten van ons gemeenschappelijk verleden.’

 

Onder de meidoorn

Ai Mi
Vertaling: Iege van Walle en Katrien Coupez
Blz.: 416
Prijs: € 19,95  e-book: € 15,95
Verschenen bij: Uitgeverij Orlando

 

 

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer