Pascal den Hartog wint Plagiaatwedstrijd

De 21-jarige Pascal den Hartog uit Rotterdam, student geschiedenis, heeft met zijn verhaal ‘Als de werkelijk­heid onbegrijpelijk wordt’ de Plagiaatwedstrijd van literair tijdschrift Op Ruwe Planken gewonnen. Dit werd zaterdagavond bekend gemaakt door juryvoorzitter Paul Bogaers tijdens het Wintertuinfestival in het Lindenbergtheater in Nijmegen.

Veertig inzendingen
Er waren veertig deelnemers die een kans maakten op de hoofdprijs. Ieder van hen ontwierp de afgelopen maanden een kort verhaal, dat geheel bestond uit gestolen zinnen of passages van bestaande teksten. Dit verhaal werd samen met de bijgevoegde literatuurlijst beoordeeld door de jury, bestaande uit Frank Tazelaar (directeur Wintertuin), Dennis Gaens (hoofdredacteur Op Ruwe Planken) en Paul Bogaers (schrijver van de collageroman Onderlangs, waarop de wedstrijd geïnspireerd was).

Juryrapport
De jury was uitermate verrast door het hoge aantal inzendingen en had niet verwacht dat ‘veel mensen serieus de moeite zouden nemen deze onmogelijke opgave uit te gaan voeren’, zo meldde het juryrapport. Bij de bronvermeldingen viel op dat er vooral gebruik was gemaakt van recente literatuur, zoals bijvoorbeeld Harry Potter, Bridget Jones, Ronald Giphart, Arthur Japin en Dan Brown. Ook internet bleek een favoriete bron.
De verhalen waren zeer divers, maar hadden toch iets met elkaar gemeen: het collage-achtige. Een meer of minder fragmentarisch karakter, ruimte voor associaties en gedachtesprongen, en de suggestie van een samenhang. Ook het spelen met taal was volop zichtbaar. ‘In bijna alle teksten was het plezier in dat spel voelbaar.’

Winnaar
Volgens de jury was het niet eenvoudig om een winnaar uit te kiezen, aan­gezien er geen van de teksten écht uitschoot. Toch werd unaniem een winnaar gekozen. Als de werkelijk­heid onbegrijpelijk wordt van Pascal den Hartog ademt volgens de jury ‘zoveel enthousiasme uit dat de lezer er niet aan kan ontkomen’. Er werden veel fragmenten gebruikt, maar tegelijk bevatte het ook veel concrete actie, iets wat in deze combinatie bij de overige inzendingen niet vaak voor­kwam. Daarnaast vond de jury een mooi detail dat de meerstemmigheid ? die inherent is aan een Plagiaatverhaal ? tot thema is gemaakt, doordat de hoofdpersoon enigszins labiel overkomt.

Pascal den Hartog mocht na de bekendmaking zijn verhaal voordragen. Hij ontving 150 euro aan boekenbonnen en een exemplaar van de roman van Paul Bogaers. Zijn verhaal zal geplaatst worden in het volgende nummer van Op Ruwe Planken, dat in maart 2009 verschijnt.
Het volledige juryrapport is te vinden op www.opruweplanken.nl.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer