Agenda

Poëzie en bezwering of de magische kracht van woorden

Poëzie en bezwering zal gaan over de betoverende macht van woorden. Een caleidoscopische reis langs religieus taalgebruik, trans opwekkende poëzie, vodou-rituelen en bezwerende gedichten. Deze avond is een onderzoek naar de macht van woorden en in het bijzonder de macht van het poëtische woord om de mens in vervoering te brengen. Neem nu bijvoorbeeld de smaragden tafel die al honderden jaren intellectuelen vervoert en bezweert.

Deze avond wordt er bij Perdu geprobeerd een verbinding te maken tussen het bezwerende taalgebruik zoals dat is terug te vinden in de rituele praktijk van talloze religies en het poëtische spreken. Beiden lijken op eenzelfde vlak te functioneren en de luisteraar te grijpen in het diepste van de ziel. De vervoering en betovering van woorden en de macht die ze over ons uit kunnen oefenen, lijken een archetypisch bestand van ervaringen en reacties in ons aan te spreken, zodanig dat de grens tussen het heilige en het profane op deze avond zal vervagen. We vinden openbaring in de poëzie, we vinden een plek voor het heilige en we zoeken ook de esthetiek van het gebed, de toverspreuk en misschien zelf de vloek op. Hopelijk is na deze avond een diep besef ontstaan van de verwantschap van de twee orale praktijken.

Maria van Daalen is vodou-priesteres en dichter. Zij zal ons een blik laten werpen op haar magische praktijk. Vervolgens zal Arjen Duinker, doorgewinterd dichter, ons meevoeren in de bezwerende gangen van de poëzie. Na de Pauze neemt de avond een meer academische wending. Jacqueline Borsje (onderzoeker religiestudies aan de UvA) en Peter Forshaw (Geschiedenis van de Hermetische filosofie aan de UvA) zullen inzicht geven in hun onderzoek.

 

Vrijdag 12 oktober
aanvang: 20,30 uur
Theater Perdu
Kloveniersburgwal 86,
om de hoek bij de Nieuwe Doelenstraat, dus vlakbij Café De Jaren