Agenda

Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin in Groningen van 25 t/m 27 juli

Tijdens de vijftiende editie van Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin komen maar liefst tachtig bekende en aankomende talentvolle dichters hun werk voordragen tussen de rozenperken en loofgangen van het Groningse Prinsenhof en op andere locaties in de stad.

Dichters in de Prinsentuin is het meest zomerse poëziefestival van Nederland en omstreken! In de idyllische Groningse Prinsentuin en op diverse andere locaties in  de binnenstad zullen van 25 t/m 27 juli weer tachtig dichters uit heel Nederland en  Vlaanderen voordragen uit eigen werk.

Gerenomeerde en beginnende dichters
De helft van de dichters is jong aanstormend talent en mensen die in hun  vrije tijd al wat langer met poëzie bezig zijn. Op dit moment zijn zij druk bezig met de voorbereidingen. Onder de noemer Parels  kweken krijgen deze beginnende dichters advies van meer ervaren dichters bij de redactie van hun gedichten. Naast hen treden dit jaar o.a. op: Pieter Boskma, Piet Gerbrandy, Joke van Leeuwen, Menno Wigman, Els  Moors, Ilja Leonard Pfeijffer, Erik Spinoy, Jean Pierre Rawie en de Buddingh’-prijs  genomineerden Max Temmerman en Michaël Vandebril.

Bloemlezing
Bij het festival verschijnt een bloemlezing met daarin van alle tachtig dichters een gedicht. Een soort staalkaart van de Nederlandstalige poëzie, getiteld Hoofdletter zin punt, gepubliceerd door Uitgeverij kleine Uil.

Openingsavond met Lucy
Lucy is de poëtische hiphop-opera van dichter Dennis Gaens en de indie-hiphoppers van M@cronizm. Verder deze avond poëzie van Alexis de Roode, en Jan (Glas) en Anneke (Claus) doen de mannen. Woensdag 25 juli 2012 vanaf 20.30u in De Puddingfabriek.

Poëtische lunchconcerten in de Martinikerk
Een bijzonder project is Prins Peter, een poëtisch lunchconcert in  samenwerking met het Peter de Grote Festival voor klassieke muziek. De  jonge dichter Joost Oomen en drie studenten van het conservatorium  brengen hun tekst en compositie samen tot een muzikale vertelling over  de jonge jaren van Peter de Grote. Op donderdag 26 en vrijdag 27 juli,  van 12u-13u in de schitterende kapel van de Martinikerk te Groningen.

Optreden van Theatergroep Flint
De heren van Flint sluiten het festival af op vrijdagavond 27 juli, 20.30u op het terras van Schouwburgcafé De Souffleur.

Dichters in de Prinsentuin is een van de grotere literaire evenementen van Nederland. Dit jaar vindt het voor de 15de keer plaats in de Groningse Prinsentuin en op andere locaties in de binnenstad. De befaamde “loofgangen” van de Prinsentuin vormen het hart van het festival: als bezoeker loop je langs een soort poëzieloketjes waardoor de deelnemende dichters hun werk voordragen.

Dichters in de Prinsentuin wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen.
Klik hier voor het hele programma overzicht.