Agenda

Presentatie Canetti-biografie in het Goethe-Institut

Op donderdag 4 december wordt Elias Canetti. De biografie gepresenteerd in het Goethe-Institut Amsterdam. Michaël Zeeman zal de biograaf, Sven Hanuschek, interviewen.

De Nobelprijswinnaar Elias Canetti (1907-1994) werd geboren in het Bulgaarse Roetsjoek als nazaat van sefardische joden. Zijn werk overspant de twintigste eeuw.

Biograaf Sven Hanuschek geeft een indringend beeld van zijn leven in Wenen, Berlijn, Londen en Zürich waar Canetti verkeerde met tijdgenoten als Karl Kraus, Hermann Broch, de componist Alban Berg, de beeldhouwer Fritz Wotruba, Robert Musil, Thomas Mann en James Joyce.

Hanuschek kreeg exclusief toegang tot de nalatenschap van Canetti en tekent met groot inlevingsvermogen een aangrijpend portret van de ‘verborgen Canetti’, de man die vele maskers droeg. Daaruit komt Canetti tevoorschijn als een tegendraadse, egocentrische man, die aan waandenkbeelden leed en vele affaires met vrouwen had naast een even onverbrekelijke als turbulente relatie met zijn vrouw, de schrijfster Veza Canetti.

Tijdens dit programma vertelt Sven Hanuschek over zijn fascinatie voor Canetti en zijn belevenissen tijdens het onderzoek. Hij wordt geïnterviewd door Michaël Zeeman

Sven Hanuschek (1964) is publicist en docent aan het Institut für deutsche Philologie der Ludwig-Maximilians-Universität München. Eerder verscheen van hem een biografie van de Duitse schrijver Erich Kästner.

** NB: Sven Hanuschek is beschikbaar voor interviews.**

Presentatie:

Datum: Donderdag 4 december 2008

Aanvang 20.00 uur

Locatie: Goethe Institut, Herengracht 470, Amsterdam

Voor locatie, kaartverkoop en reserveringen zie: www.goethe.de/amsterdam

Sven Hanuschek

Elias Canetti. De biografie

Vertaling: Gerrit Bussink en Elly Schippers

ISBN: 9789029566520

€ 49,95

De pers over de biografie:

* Uitmuntende, uiterst toegankelijke, van begin tot eind fascinerende en hoognodige biografie. ? Times Literary Supplement

* Het boek dat afgelopen jaar de meeste indruk op mij maakte is Sven Hanuscheks Elias Ca­netti, een uitstekend geschreven biografie van de grote kosmopolitische auteur. […] Dit boek is zonder meer een standaard­werk. ? Wil Rouleaux in NRC Handelsblad

Een Engelstalige recensie van het boek lees je hier