Agenda

Ramsj! Debat over de toekomst van het papieren boek -13 februari in de Rode Hoed

Het papieren boek is voor het eerst in eeuwen niet het belangrijkste podium
voor literatuur. Verandert hierdoor de wijze waarop we literatuur maken,
verspreiden en bewaren? En wat doen we dan met die enorme berg papieren boeken die we in onze boekenkasten, bibliotheken en boekwinkels verzameld hebben?

Literair Productiehuis Wintertuin organiseert over de toekomst van het boek een debat op 13 februari, samen met de Rode Hoed en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.
Schrijvers, critici en uitgevers, waaronder Marja Pruis, Ivo Victoria, Christiaan Weijts, Lisa Kuitert, Maarten Asscher, Bastiaan Bommeljé en Fabian Paagman, zullen zich in de arena wagen om de degens te kruisen over verleden, heden en toekomst van het papieren boek. Isolde Hallensleben modereert de avond. Ook het publiek wordt uitgenodigd om mee te debatteren over de toekomst van het papieren boek.

Deze avond wordt tevens een bundeling essays gepresenteerd, met alle mogelijke toekomstscenario’s voor de literaire wereld in het algemeen en het gedrukte boek in het bijzonder. In opdracht van Literair Productiehuis Wintertuin schreven auteurs Ivo Victoria en Martijn Brugman, politicus Guy Verhofstadt, grafisch kunstenaar Kasper Andreasen, promovenda Inge van de Ven en festivalmaker Joost Heijthuijsen ieder een essay. Deze essays kregen elk een eigen vormgeving, en worden samen in experimentele vorm, als loose leaf, gepresenteerd.
Van literaire auteurs die in de toekomst een deel van hun inkomsten uit optredens en opdrachten afdragen aan hun uitgeverij, tot schrijvers die kunnen bestaan van gratis uitgegeven werk. En van een nieuwe manier van vormgeven, waarbij kaft, pagina en typografie onlosmakelijke onderdelen van de inhoud van de roman worden, tot een nieuwe manier van lezen.
Ivo Victoria: ‘Daar was bijvoorbeeld de medewerker van een Vooraanstaande Literaire Uitgeverij die me opgewonden vertelde dat zij hun nieuwste digitale strategie eerdaags aan hun auteurs zouden gaan voorleggen. Per brief.’
Guy Verhofstadt: ‘Nieuwe media zijn als concentrische cirkels in een oneindige ruimte. Het zijn geen communicerende vaten. Wat erbij komt, moet niet op een ander punt weer ingeleverd worden.’

‘Papieren boek doet het beter dan verwacht tijdens feestdagen VS’, ‘Toekomst boekwinkels Selexyz aan zijden draadje’ en ‘Vaste boekenprijs geldt niet meer voor wetenschappelijk boek’. Een paar krantenkoppen van de afgelopen maand waaruit duidelijk blijkt dat de boekenwereld in beweging is. Verandert hierdoor de wijze waarop we literatuur maken, verspreiden en bewaren? Maken we ons terecht druk over de toekomst van het boek en de literatuur? Of – zoals Stephen Fry stelde – worden boeken net zo min bedreigd door e-books als trappen door liften? Aan de vooravond van de Boekenweek (14 t/m 24 maart) wordt hierover gedebatteerd.
Datum: 13 februari 2012
Locatie: Rode Hoed, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Voorverkoop via www.rodehoed.nl: €8 of €7 (CJP/studenten/Stadspas Amsterdam/65+)

De Ramsj! essaybundel is vanaf 13 februari voor € 12,50 verkrijgbaar via www.wintertuin.nl/ramsj