Katherine Neville – De Acht

Een boek dat je gelezen moet hebben

Als er een boek is, dat je zeker gelezen moet hebben, dan is het De Acht. Niet omdat het verhaal zo goed en fantastisch is geschreven, maar de manier waarop de schrijfster geschiedkundige feiten en personages met fantasie heeft gemengd, is gewoon verbazingwekkend.

Het boek gaat over een schaakspel met magische krachten. Al eeuwenlang gaat het gerucht dat wanneer het spel bij elkaar wordt gebracht en de formule van het spel ontrafeld wordt, het iemand heel machtig kan maken. In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar, maar die door het schaakspel met elkaar verbonden zijn. De eerste verhaallijn speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de roerige Franse revolutie. Abdijzuster Mireille de Remy krijgt op een dag een heel belangrijke taak van de abdis. Het klooster is in gevaar, want de Bisschop van Autun wil de Abdij van Montglane in beslag nemen, zodat hij de hand kan leggen op het schaakspel dat in de abdij is opgeborgen. Volgens de abdis mag het spel absoluut niet in de handen vallen van deze slechte en gevaarlijke man. Ze heeft ooit een eed gezworen aan Christus dat ze het spel zou beschermen. Ze verzamelt het spel bij elkaar en geeft iedere zuster eén schaakstuk. Deze moeten ze zo ver mogelijk verspreiden uit de buurt van de bisschop. Aan Mireille vertrouwt ze een hele bijzondere taak toe, behalve dat ze naar Parijs wordt gestuurd om bescherming te zoeken bij haar neef David, is ze tevens het verzamelpunt voor de gevluchte zusters. Deze kunnen hun schaakstukken bij haar inleveren als zij in levensgevaar verkeren.

Twee eeuwen later zijn er nog steeds mensen die achter het spel zitten. Dit merkt Catherine Velis ook op, ze is computerexpert en wordt door haar werkgever naar Algerije gestuurd om daar een analyse te doen voor een grote oliemaatschappij. In het land aangekomen, blijkt dat ze er toch voor andere redenen naartoe is gestuurd. Op de een of ander manier is zij namelijk verbonden met het schaakspel en de mensen die achter haar aan zitten denken dat zij veel meer weet over het spel en tevens de formule kan oplossen. Catherine moet vluchten voor haar leven. Onderweg wordt ze geholpen door de wereldberoemde schaakspeler Solarin. Ook vind ze het dagboek van Mireille, waarmee ze het eeuwenlange verborgen geheim kan oplossen en een eind kan maken aan de ellende.

Personages zoals Catharina de Grote, Napoleon Bonaparte en Sebastian Bach komen tot leven in het verhaal. Zo lezen we hoe Catharina de Grote ook achter het schaakspel zit en haar dienaren de opdracht geeft om het spel te vinden en achter Mireille te gaan. Ook de opmars van Napoleon wordt beschreven. Mireille komt namelijk in contact met de nog jonge Napoleon die haar beschermt tegen haar vijanden.

De mengeling van geschiedkundige feiten met fantasie, is een stijl die je de laatste tijd steeds vaker ziet. Kijk maar naar De Da Vinci Code van Dan Brown, Het Masker van Atreus van A.J.Harteley en Het Verloren Labyrint van Kate Mosse. Waarin De Acht van deze drie boeken verschilt, is ten eerste dat het boek bijna twintig jaar geleden is geschreven en alleen werd uitgebracht in Amerika. Sinds kort is het boek ook in Nederland verkrijgbaar, mede dankzij de groeiende populariteit van dit genre. Een ander verschil, is dat het verhaal zo puur en mooi is geschreven. De schrijfster heeft veel research gedaan om dit boek te schrijven. Geen regel of hoofdstuk is teveel, juist door de overlapping van de twee verhaallijnen wordt het verhaal alleen maar duidelijker en kom je steeds dichter bij de ontrafeling van het geheim. We maken kennis met historische personages, waar je wel eens over gehoord hebt, maar zo weinig over weet. Het verhaal wordt dan ook door de ogen van deze personages verteld. Dat is iets wat je niet vaak bij andere boeken ziet. Het boek blijft van begin tot het eind interessant om te lezen. Zelf heb ik De Acht in drie dagen gelezen. Nog nooit heeft een boek zoveel indruk op mij gemaakt als dit boek. Je wordt als het ware in het verhaal meegezogen en teruggevoerd naar de middeleeuwen.

 

Omslag De Acht - Katherine Neville
De Acht
Katherine Neville
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024529513
672 pagina's
Prijs: € 0,00

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Over 'In andermans handen' van Sherko Fatah
18 december 2017

Onvergetelijke hommage aan de Shakespeare van de lage landen

Over 'Ik, Vondel' van Hans Croiset
15 december 2017

Drakenbloed en hoestende koeien

Over 'Tijl' van Daniel Kehlmann
14 december 2017

Vergane Hollywoodglorie in de Maghreb

Over 'De oppermachtigen' van Hedi Kaddour
13 december 2017

Literatuur uit de provincie

Over 'Ergens op het eind' van Erik Nieuwenhuis