Agenda

Revebiograaf Nop Maas bij Boeken

Naar aanleiding van het verschijnen van Kroniek van een schuldig leven. Deel 2: De ‘rampjaren’, het tweede deel van de biografie van Reve, is auteur Nop Maas a.s. zondag 2 mei te gast bij Boeken (VPRO).

Aan het begin van het boek zien wij de 40-jarige schrijver na de verschijning van Op weg naar het einde (1963) in zijn tot dan toe onderbelicht gebleven rol als ‘zielzorger’ voor talloze, vaak gehuwde homoseksuelen. Ook meer geruchtmakende gebeurtenissen als het ‘Ezelproces’, zijn overgang tot het Rooms-Katholicisme, de toekenning van de P.C. Hooftprijs, de huldigingsavond in de Allerheiligst Hartkerk, de Grote Gerard Reve Show en Reve’s als ‘racistisch’ beschouwde optreden tijdens de nacht van de poëzie in Kortrijk komen aan de orde.
Door zijn talloze media-optredens wordt Reve een icoon van de bevrijdende jaren zestig en zeventig. Ondanks alle successen die hij kan noteren, spreekt hijzelf achteraf echter over ‘rampjaren’. Hoe de kloof tussen zijn eigen denkbeelden en zijn imago bij zijn bewonderaars zich gaandeweg verdiept en hoe zijn liefdesleven in steeds woeliger vaarwater terechtkomt, daarvan doet Nop Maas in dit tweede deel van zijn kroniek even zorgvuldig als respectvol verslag.

Vorig jaar verscheen deel 1, Kroniek van een schuldig leven, De vroege jaren dat positief ontvangen werd kreeg. Nop Maas was er tot verrassing van velen in geslaagd nog veel onbekende feiten en nieuwe wetenswaardigheden te achterhalen.

Deel 3 zal naar verwachting dit jaar nog verschijnen


Nop Maas (1949) was editeur van de brievenbundels van Gerard Reve en bezorger van diens Verzameld werk. Hij bezorgde onder meer de briefwisselingen tussen Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Geert van Oorschot en, samen met Maaike Meijer, de briefwisseling tussen M. Vasalis en Geert van Oorschot.

Kroniek van een schuldig leven.
Deel 2: De ‘rampjaren’

Auteur: Nop Maas
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot (april 2010)
Prijs: € 35,- paperback, € 49,90 gebonden

Het VPRO-programma Boeken met Nop Maas is zondag 2 mei a.s. van 11.20 uur tot 12.00 uur op Nederland 1.