Agenda

Schrijver en socialist A.M. De Jong centraal in Literaire Brunch

A.M. de Jong (1888 – 1943) was ooit een van de meest gelezen schrijvers van Nederland. Hij vierde hoogtij met zijn romanserie ‘Merijntje Gijzen’ waarvan twee miljoen exemplaren werden verkocht en met de strip ‘De wereldreis van Bulletje en Bonestaak’ die van 1922 tot 1937 dagelijks verscheen in de socialistisch krant Het Volk.

De Jong, geboren in een straatarm arbeidersgezin, wist zich dankzij zijn talenten in hoog tempo omhoog te werken op de maatschappelijke ladder. Hij was ongelofelijk productief als onderwijzer en schrijver van romans, kinderboeken, strips en literaire kritieken. Binnen de SDAP was hij een belangrijk man. Na de Eerste Wereldoorlog was hij er hoofd van de kunstredactie van dagblad Het Volk.

Neerlandicus Niek Ulrich bespreekt  tijdens de brunch de roman Marcus van Houwaert (1919).

Ook ‘De wereldreis van Bulletje & Boonestaak’ staat op het programma. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de briljante Vlaamse striptekenaar George van Raemdonck overleed. Hij maakte de plaatjes voor deze strip bij de teksten van De Jong. Ellen Fernhout, mederedacteur van de literaire brunch, doet verslag van haar recente herlezing van dit onvergetelijke schelmenverhaal dat zij eerder in 1960 las.

Presentatie is in handen van Christien Kok.

Het programma over A.M. de Jong maakt deel uit van De literaire brunch, een driemaandelijkse literaire salon in de Paul Steenbergenfoyer van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waarin steeds een overleden Nederlandse auteur centraal staat. Eerdere salons gingen o.a. over Gerrit Krol, F. Bordewijk en  Johanna Roepman, M.Vasalis, Carry van Bruggen, Martinus Nijhoff e.v.a. Tijdens de pauze zijn er luxe broodjes, wraps, zoete lekkernijen, koffie & thee.

 

20 maart 2016
Aanvang: 11.00, Entree 17,50
Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3
Den Haag