Agenda

Seks in multiculturele samenlevingen item tijdens Writers Unlimited

Kopano Matlwa,  Zuid- Afrikaans schrijfster van Gedane zaken treedt zaterdag 21 januari op tijdens literatuurfestival Writers Unlimited.

Over Gedane zaken: Een jonge zwarte directrice begint in het nieuwe Zuid-Afrika een school voor kansloze kinderen. Ze oogst veel succes met de school maar in het dorp weet niemand wie zij is, ze was er op een dag opeens. Het strenge regime van de school komt onder druk te staan als vier leerlingen achter in de schoolbus betrapt worden op ongewenst seksueel gedrag. Voor het eerst moet er gestraft worden en komen er maatregelen voor langere tijd. Een blanke priester komt er speciaal voor naar de school. De directrice en de blanke priester blijken elkaar te kennen maar verzwijgen dit voor de anderen. Welk verleden bindt hen en drijft hen uiteen?

Kopano Matlwa (1985) beheerst haar verhaal volledig, van het poëtische begin tot aan de tragische ontknoping weet zij spanning op te bouwen. In deze roman houdt zij het nieuwe Zuid-Afrika een spiegel voor. Kopano Matlwa wordt als een van de grote rijzende sterren gezien van de Zuid-Afrikaanse literatuur. In 2007 won ze de European Union Literary Award voor haar debuut Coconut. In 2010 verwierf die roman de Wole Soyinka Prize for African Literature, genoemd naar de Nigeriaanse Nobelprijswinnaar.

Lust and colour
Hoe staat het met de seksuele verhoudingen tussen blank en zwart in het Zuid-Afrika van na de apartheid? Bewegen vrouwen in het van erotiek zinderende Brazilië zich zo vrij als het lijkt? En waarom fantaseren Nederlandse mannen zo graag over zwarte vrouwen – en andersom? Kopano Matlwa (Zuid-Afrika), Edney Silvestre (Brazilië) Als ik mijn ogen sluit  en Robert Vuijsje praten over clichés rond seks in multiculturele samenlevingen, onder leiding van Wim Brands.

Forgive or forget
Kunnen we leren van de geschiedenis of is de mensheid gedoemd altijd dezelfde fouten te blijven herhalen? Bracht de Waarheid- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika de verzoening dichterbij of juist wrok en verdeeldheid? Lijden Indonesië en Nederland aan geheugenverlies over de zwarte bladzijden uit hun geschiedenis? Vergeven of vergeten: Anil Ramdas leidt het gesprek tussen Leila Chudori (Indonesië), Kopano Matlwa en Adriaan van Dis – die banden heeft met zowel Indonesië als Zuid-Afrika – spreken over de meest effectieve strategie.

De gesprekken zijn Engelstalig.

 

Gedane zaken
Kopano Matlwa
Vertaling Lidwien Biekmann
Blz: 224
Prijs: 18,95
Uitgeverij Nieuw Amsterdam