Serie vrouwenstemmen in de literatuur bij Rainbowpocket

De positie van de vrouw in het maatschappelijk en culturele leven is aan grote verschuivingen onderhevig geweest in de afgelopen honderd jaar. Gedurende die tijd hebben vrouwen altijd geschreven en werden goed of minder goed ontvangen. Nu met de afstand der jaren is de betekenis van deze vrouwenliteratuur pas echt duidelijk. Schrijfsters, die in hun werk ‘de vrouwelijke stem’ lieten horen, en zo spraken voor vele van hun sekse- en tijdgenoten. In de serie Vrouwenstemmen, bij uitgeverij Maarten Muntinga worden tien sterke vrouwen die zich durfden uit te spreken als rainbowpocket uit gegeven. Deze schrijfsters vonden met hun werk weerklank bij zowel vrouwen als mannen. De keuze is gemaakt uit Nederlandse, Amerikaanse, Engelse, Franse en Zwitserse auteurs. Waaronder Virginia Woolf, Nathalie Sarraute, Pat Barker en Kate Chopin.

Naar de vuurtoren (1927)
Het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen brengen in de jaren twintig de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Mr. Ramsay is een man van principes die vindt dat de kinderen moeten wennen aan een hard leven. De verhoudingen binnen de familie worden dan ook op de proef gesteld als hij ze wil leren hoe met teleurstellingen om te gaan. Virginia Woolf werd in 1882 in Londen geboren. Ze groeide op in een intellectueel milieu hoewel zij niet mocht studeren zoals haar broers. Aanvankelijk schreef ze alleen literaire kritieken, maar drie jaar na het huwelijk met econoom en essayist Leonard Woolf verscheen in 1915 haar eerste roman The Voyage Out. Daarna verschenen onder andere Mrs. Dalloway, Orlando, Jacobs kamer, Geheim Londen en Een kamer voor jezelf. Naar de vuurtoren wordt gezien als haar belangrijkste werk waarin ze het verlies van haar ouders verwerkt. Woolf leed regelmatig aan zware depressies en in 1941 leidt dit er toe dat ze zelfmoord pleegt.
Viriginia Woolf
Naar de vuurtoren
ISBN: 9789046420102
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Sirene

Kindertijd (1983)
Nathalie Sarraute spreekt in deze roman onomwonden over haar jeugd. Als kind van gescheiden ouders wordt ze heen en weer geslingerd tussen vele woonplaatsen, maar ook tussen haar vader en moeder. Daardoor wordt haar gevoel van isolement en ontworteling steeds groter. In Kindertijd herleeft Nathalie Sarraute momenten uit haar jeugd die diep weggestopt zaten. Een bijzondere roman waarin deze Franse schrijfster haar persoonlijke ontwikkeling van kind tot jonge vrouw op indrukwekkende wijze verbeeldt. Nathalie Sarraute werd in 1900 in Ivanovo (Rusland) geboren als Nathalie Tchernial. Twee jaar later scheiden haar ouders waarna ze beurtelings bij haar vader en moeder woont. Op negenjarige leeftijd laat haar moeder haar tenslotte voorgoed achter bij haar vader. Tijdens de oorlog vlucht ze uit Parijs en duikt ze onder op het platteland. Nathalie trouwt met Raymond Sarraute en ze kregen drie dochters. In 1999 sterft Sarraute in Parijs. Tijdens haar leven schreef ze verschillende boeken die allen zeer innovatief te noemen zijn door de eenvoud van de teksten en de kracht die ze hiermee geeft aan de individualiteit van de karakters.
Nathalie Sarraute
Kindertijd
ISBN: 9789046420164
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij De Arbeiderspers

Tegenbeeld (2004)
Stephen Sharkey is oorlogsverslaggever. Als bij een opdracht in Afghanistan zijn vriend en collega Ben Frobisher wordt vermoord, besluit hij te stoppen en verhuist naar het Noord-Engelse platteland. Stephan ontmoet hier de weduwe van Ben, Kate, die rouwt om het verlies van Ben. Ver weg van alle oorlogen vindt Stephan nog steeds geen rust en hij merkt dat ook in Engeland het geweld hem achtervolgt.
Pat Barker laat in Tegenbeeld zien hoe mensen reageren op geweld in allerlei omstandigheden. Ze benadert dit zonder een oordeel te vellen en toont aan dat het mogelijk is je staande te houden in een wereld vol geweld.
Pat Barker (Thornaby-on-Tees, 1943) studeerde economie, internationaal recht, politicologie en geschiedenis. Ze werd grotendeels opgevoed door haar grootouders. De ervaringen van haar grootvader, die in de Eerste Wereldoorlog vocht, zorgden voor de inspiratie die ze nodig had toen ze over het onderwerp oorlog ging schrijven. Nadat ze twee kinderen had gekregen gaf ze haar baan als geschiedenisdocent op om fulltime te gaan schrijven. Andere romans van Pat Barker zijn Dochter van de eeuw, Union Street, De man die er niet was, Blaas je huis op en de Weg der geesten-trilogie, die verfilmd is onder de titel Regeneration.                                                                                                                                    Pat Barker
Tegenbeeld
ISBN: 9789046420195
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij De Geus

De Ontnuchtering (1899)
Edna Pontellier ontdekt in De ontnuchtering dat seks en liefde niet hoeven samen te gaan. Ze kan namelijk ook van seksualiteit genieten zonder dat er liefde of trouw bij komt kijken. Haar vriendinnen kiezen voor het moederschap, zij kiest voor de passie. Het thema van De ontnuchtering werd bij verschijning aan het eind van de negentiende eeuw als schokkend ervaren en de roman werd dan ook vijandig ontvangen. Nu wordt het echter gezien als een meesterwerk, even belangrijk als baanbrekend. Kate Chopin (1851-1904) trouwde op achttienjarige leeftijd, kreeg zes kinderen en werd weduwe toen ze 32 was. Haar eerste literaire publicatie was een gedicht waarin ze haar echtgenoot herdacht. Hierna volgden verhalen en romans zoals A Night in Acadie en Bayou Folk waarin ze veelal een portret schetst van haar thuisstaat Louisiana. De ontnuchtering (The Awakening) zorgde na verschijning in 1899 voor grote opschudding. Jaren later kreeg het pas de waardering en bekendheid die het verdient.
Kate Chopin
De ontnuchtering
ISBN: 9789046420157
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Contact

Zie voor meer informatie over Serie Vrouwenstemmen: www.rainbow.nl

De prijs voor een Rainbow Pocketboek: € 15

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer