Agenda

Shooting the writer – een avond over Tahar Djaout

Op 27 april organiseert de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) een avond over Tahar Djaout (1954-1993).

Een jaar nadat de islamitische fundamentalisten in zijn land aan de macht waren gekomen, werd deze Algerijnse schrijver en journalist op brute wijze vermoord. Deze moord luidde in 1993 een uiterst gewelddadige periode in waarvan Algerije nog altijd niet is hersteld.
Na zijn dood werd tussen de papieren van Djaout het net voltooide manuscript gevonden van De laatste zomer van de rede (Van Gennep, 2008), een roman waarin hij op indringende wijze verslag doet van de toenemende terreur waaraan hij zich niet gewonnen wilde geven.

Aan de hand van zijn roman De bottenzoekers die in de BerberBibliotheek van uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep verscheen, wordt onderzocht wat de schrijver heeft betekend voor de wereldliteratuur en voor Algerije. Harm Botje, voormalig correspondent in Algerije, die bevriend was met Tahar Djaout, Manon Uphoff (schrijver) en Asis Aynan, docent, schrijver en bedenker van de BerberBibliotheek zullen het publiek laten kennismaken met de persoon achter de schrijver Tahar Djaout. Er is muziek van de Algerijnse contrabassist Ilias, straatmuzikant van het Leidseplein. En de Algerijnse schrijver/dichter El-Mahdi Acherchour zal het gedicht ‘Mon amoureuse’ van Djaout voordragen.

In De bottenzoekers gaat een jongen op zoek naar de beenderen van zijn broer, die is omgekomen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Algerije en ergens ver van zijn geboorteplaats begraven ligt. In het hele land zijn families op zoek naar de resten van hun overleden dierbaren, om ze in hun geboortegrond te kunnen herbegraven. Het is de allereerste keer dat de jongen een voet buiten zijn dorp in Kabylië zet. In de steden die ze bezoeken wordt hij geconfronteerd met de moderne wereld. Het land waar hij doorheen trekt gonst van verandering: Algerije is net een soevereine staat geworden en probeert de erfenis van het koloniale verleden van zich af te schudden. Tijdens de reis begint het geweten van de jongen op te spelen. Hoe integer zijn de beweegredenen van zijn familie eigenlijk om de botten te herbegraven? Waarom moet hij de beenderen van zijn broer, een eigenzinnige en vrijgevochten man die streed voor de onafhankelijkheid van het land, terugbrengen naar een ingeslapen dorp? En kan hij er zelf nog wel aarden nu hij meer van de wereld heeft gezien?

‘En door alles heen laat Djaout de zon schijnen, in al zijn vormen’, schreef Hanna Bouaicha in de Volkskrant over De bottenzoekers.

Deze avond wordt georganiseerd door de SLAA, buurtvereniging Aknarij en de BerberBibliotheek.

Datum: 27 april
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 7,50
Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam