Agenda

Spui25: Renate Rubinstein

Donderdag 2 april, 20 uur in Spui25. Toegang gratis, aanmelden via www.spui25.nl

Renate Rubinstein ? de schrijver als personage

In een biografie, net als in fictie, moet de held van het verhaal een geloofwaardig personage zijn. Alleen, waarom zou het er maar één zijn? Renate Rubinstein schreef columns voor Vrij Nederland onder de naam Tamar. Dat was zijzelf en toch ook niet.
Middenin het werk-in-wording van een Rubinstein-biografie laat Hans Goedkoop zien hoe Rubinstein Tamar ontwikkelde en hoe Tamar, omgekeerd, ook haar ontwikkelde. Hij typeert de stijlmiddelen die Rubinstein gebruikte om Tamar tot een geloofwaardig personage te maken en werkt toe naar de vraag waar hij nu zelf voor staat. Hoe portretteer je een schrijver die dat zelf al heeft gedaan?

Renate Rubinstein
Renate Rubinstein werd in 1929 in Berlijn geboren. In 1935 ontvluchtte het gezin nazi-Duitsland en in 1938 vestigde het zich definitief in Nederland. Tijdens haar studie Politieke en Sociale wetenschappen begon Rubinstein haar carrière als schrijfster onder andere bij het Nieuw Israëlitisch Weekblad en Propria Cures. Later schreef ze onder meer voor Vrij Nederland (VN), Het Parool, NRC Handelsblad, Hollands Maandblad en Tirade. In haar rubriek in VN die zij onder het pseudoniem Tamar schreef, lanceerde zij het genre van de column. Haar stukken die vaak tot tot felle polemieken leidden, leverden haar de kwalificatie ‘koningin van de column’ op.

Renate Rubinstein overleed in 1990. Enkele bekende publicaties van haar hand zijn Niets te verliezen en toch bang (1978), Nee heb je (1985) en Mijn beter ik (1991).

Hans Goedkoop
Hans Goedkoop (1963) is historicus. Hij promoveerde in 1996 cum laude op Geluk. Het leven van Herman Heijermans en schreef sindsdien literatuurkritieken voor NRC Handelsblad, die hij in 2004 uitwerkte tot een essay over de hedendaagse Nederlandse literatuur, Een verhaal dat het leven moet veranderen. Hij werkt aan een biografie van Renate Rubinstein en bezorgde recente (her-)uitgaven van haar werk, zoals Twijfel trainen. De Israëlische dagboeken 1951-1954 en Mijn beter ik. Daarnaast presenteert Goedkoop sinds 2000 het wekelijkse historische televisieprogramma Andere Tijden.

Irene Zwiep
Irene Zwiep is sinds 1997 hoogleraar Hebreeuws en joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam (Juda Palache Instituut), sinds januari 2009 directeur van het Instituut voor Cultuur en geschiedenis. Bovendien zeer geïnteresseerd in de figuur van Renate Rubinstein. (Bron: Spui25)