Agenda

Taalunie Toneelschrijfprijs

Zaterdag 13 december 2008 wordt de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de zestiende keer uitgereikt.
De genomineerden voor deze editie zijn:

* Missie van David van Reybrouck, uitgebracht door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg;
* Citytrip van Filip Vanluchene, uitgebracht door De Tijd en theaterMalpertuis.

De uitreiking vindt plaats in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Tijdens een gevarieerde avond met onder meer de tweede Taalunie Toneellezing door Stefan Hertmans, fragmenten uit de genomineerde stukken voorgelezen door de Vlaamse acteur Steve Aernouts (Het Zesde Bedrijf) en een debat over het belang van het uitgeven van theaterteksten met Marjan Boyer, Alexandra Koch, Stefan Hertmans, Ditte Pelgrom, Rudy van Schoonbeek en anderen, vindt een enander plaats onder onder leiding van Lex Bohlmeijer.

De Nederlandse Taalunie reikt de Toneelschrijfprijs ? groot € 10.000 – uit voor een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd. Met de uitreiking van de prijs wil de Taalunie een veelbelovend toneelauteur de kans geven zich verder te ontwikkelen. Voor de uitreiking van de Toneelschrijfprijs werkt de Nederlandse Taalunie samen met het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland/Offstage en De Brakke Grond.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2008 bestaat uit actrice Carola Arons, regisseur Domien Van Der Meiren en dramaturg Hanneke Reiziger, geleid door dramaturg Steven Peters.